Pieno ir jo produktų gamybos technologijos


Žemės ūkio referatas. Suprojektuoti ir aprašyti pieno gamybos technologiją ūkyje, kuris laiko 50 karvių, jo specializacijos kryptis pieno – mėsos. Pieno gamybos apžvalga Lietuvoje, tendencijos, perspektyva. Bandos struktūra. Laikymo technologija. Šėrimo technologijos. Melžimo technologijos. Mešlo šalinimo technologijos. Girdymo technologija. Rekomenduojamas stovėjimo vietų skaičius fermoje. Numatomas darbuotojų skaičius, jų darbų apimtys, darbo laikas. Darbo grafikas fermos darbuotojams. Metinė pašarų reikmė galvijų fermai. Išvados. Naudota literatūra.


Nepaisant trumpalaikių produkcijos kainų svyravimų, ilgalaikės žemės ūkio perspektyvos išlieka palankios, ypač stiprios augalininkystės pozicijos. Tinkamos sąlygos plėsti gamybos apimtis žemdirbiams susidaro pasauliniu mastu augant produkcijos paklausai ir jos kainoms, o tvirtą ir stabilią sektoriaus plėtrą užtikrintų gausesnės investicijos į produktyvumo didinimą.

Žinoma nustatant pieno kokybę atsižvelgiama ir į kitus aspektus. Visoje bandoje, priskaitant ir atvestus veršelius ūkyje iš viso yra 80 galvijų. Šis skaičius nėra pastovus kiekvienais metais jis kinta.

Kadangi karvės vasarą ganomos ganykloje, jos žolę ėda iki soties.

Karvės mežiamos 2 kartus per dieną. Prieš kiekvieną melžimą karvių tešmenys švariai nuvalomi. Dedami melžimo aparatai, prieš pačia pabaigą patikrinama karvės tešmuo ar dar nėra likę pieno, taip pat tokiu būdu karvės atiduoda ir paskutinį pieną. Po to kai karvės pamelžiamos pienas pilamas į šaldytuvą, kur šaldomas, tol kol bus supirktas. Pienas iš ūkio realizuojamas 2 kartus per parą.

Kadangi gyvuliai pas mane laikomi saitiniu būdu. o viendubenė automatinė girdykla įrengiama dviem perdarynėse pririštiems galvijams, tuomet man reikės 40 girdyklų visiems 80 laikomiems galvijams.

Kiekviename ūkyje, norint gauti iš karvių gerą pieno kiekį ir kokybę, iš realizuojamų veršelių gerą svorį ir tinkamus pardavimo kriterijus itin svarbu ir gyvulių laikymo sąlygos.

Kiek ir kokių pašarų reikia karvei, galima orientuotis pagal jų maistinę vertę, tačiau verta tirti pašarų kokybę ir maistingumą laboratorijose. Kiek maisto medžiagų reikia karvei, priklauso nuo jos amžiaus, laktacijos fazės, pieningumo, aplinkos ir kitų veiksnių. Karvės virškinimo traktas – tarsi sudėtingas fabrikas, kurio veikla priklauso nuo to, kokiais pašarais gyvulys šeriamas, kiek jų duodama ir kokios kokybės. Racione (paros pašaruose) turi būti visų reikalingų medžiagų. Nuo to, kaip gebėsite suderinti šiuos dalykus, priklausys karvių pieno produkcija, sveikatingumas ir ilgaamžiškumas.

Žolėdžių gyvulių auginimo sistema pagrįsta ganymu visą ganiavos laikotarpį. Atrajojančių gyvulių racione turi būti ne mažiau kaip 60 proc. stambiųjų pašarų, skaičiuojant sausosiomis medžiagomis. Ganykliniu laikotarpiu žolė turi sudaryti pagrindinę raciono dalį.

4. Kadangi karvės vasarą ganomos ganykloje, jos žolę ėda iki soties.

5.Vandens karvė turi gauti tiek, kiek nori, ypač karštomis vasaros dienomis.

6. Kraikui naudojami šiaudai, medžio pjuvenos bei drožlės ir durpės.

1. Bakutis B. Ekologinio ūkio gyvulininkystė. – Kaunas, VšĮ „Terra Publica“, 2003,

  • Žemės ūkis Referatai
  • 2014 m.
  • 14 puslapių (2392 žodžiai)
  • Žemės ūkio referatai
  • Microsoft Word 219 KB
  • Pieno ir jo produktų gamybos technologijos
    10 - 3 balsai (-ų)
Pieno ir jo produktų gamybos technologijos. (2014 m. Balandžio 02 d.). http://www.mokslobaze.lt/pieno-ir-jo-produktu-gamybos-technologijos.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 05 d. 02:33