Pieno perdirbimo sektoriaus konkurencingumo analizė


Ekonomikos kursinis darbas. Įvadas. Pramonės konkurencingumo vertinimas. Teoriniu aspektu. Konkurencingumo samprata ir galimos situacijos rinkoje. Konkurencingumo analizei atlikti naudojami modeliai ir rodikliai. M. E. Porterio penkių konkurencinių jėgų modelis. Ūkio sektoriaus konkurencingumą apibūdinantys rodikliai. Lietuvos pieno perdirbimo sektoriaus konkurencingumo analizė. Tyrimo metodika. Įmonių apibūdinimas. Lietuvos pieno perdirbimo sektoriaus įvertinimas pagal M. F. Porterio. Penkių konkurencinių jėgų modelį. Pieno perdirbimo sektoriaus konkurencingumą apibūdinančių rodiklių analizė. Užsienio prekybos rodiklių analizė. Įmonių veiklos ir finansinių rodiklių analizė. Išvados ir rekomendacijos. Literatūros sąrašas. Priedai.


Darbe teoriniu aspektu išnagrinėta konkurencijos ir konkurencingumo sąvokos samprata ir jos reikšmė, pateikti ir apibendrinti konkurencingumo įvertinimo būdai bei metodai. Praktinėje darbo dalyje išanalizuoti pieno perdirbimo sektoriaus konkurencingumą apibūdinantys rodikliai ir atlikta šio sektoriaus konkurencingumo analizė taikant M. E. Porterio penkių jėgų modelį, apskaičiuojant atskleistojo santykinio pranašumo (RCA), santykinio prekybos balanso (RW) bei veiklos ekonominius ir finansinius rodiklius: darbo produktyvumo; bendro ir gryno pelningumo; parduotos produkcijos; rinkos dalies rodikliai. Atlikto tyrimo metu įvertinta Lietuvos pieno perdirbimo sektoriaus konkurencinė situacija, apibendrinti šakos konkurencingumą ribojantys veiksniai.

  • Ekonomika Kursiniai darbai
  • 2014 m.
  • 39 puslapiai (9180 žodžių)
  • Universitetas
  • Ekonomikos kursiniai darbai
  • Microsoft Word 468 KB
  • Pieno perdirbimo sektoriaus konkurencingumo analizė
    10 - 4 balsai (-ų)
Pieno perdirbimo sektoriaus konkurencingumo analizė. (2014 m. Spalio 16 d.). http://www.mokslobaze.lt/pieno-perdirbimo-sektoriaus-konkurencingumo-analize.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 09 d. 23:31