Pieno produktų pristatymas


Maisto technologijos skaidrės. Pieno produktu gamybos mikrobiologiniai procesai ir jų vykdymas. Įvadas. Pieno produktai tokie. Pieno produktų mikrobiologija. Rauginimo procesas pasaulyje žinomas jau keletą tūkstančių metų. Rūgštūs pieno produktai – vieni iš seniausiai gaminamų maisto produktų. Pieno produktams (rūgpieniui. Pagal raugų mikroorganizmų. Skystųjų ir klampiųjų raugintų pieno produktų mikroorganizmai. Raugintų pieno produktų mikroorganizmai. Raugintas pienas (rūgpienis). Tai grynų pienarūgščių bakterijų kultūrų raugu raugintas pienas. Grietinė. Naudojama normalizuota grietinėlė. Jogurtas. Senais laikais jogurtas galėjo būti gaminamas. Jogurto gamybai naudojami ir pieno ar išrūgų milteliai. Kefyras. Kefyrą pasigaminti galima. Varškė. Varškė gaminama iš pasterizuoto pieno rūgštiniu rauginimo būdu. Išvados. Mikrobiologija– mažas, (bios – gyvybė, logos – mokslas) yra mokslas apie mažus. Dėkoju už dėmesį bei kantrybę.


Pieno produktams (rūgpieniui, jogurtui, kefyrui, grietinei, varškei) gaminti naudojami mezofilinių homofermentinių, termofilinių heterofermentinių pienarūgščių kultūrų skystieji raugai ar sausųjų raugų koncentratai, šių kultūrų simbiotiniai raugai ar jų mišiniai, kai kada natūralus daugiakomponentinis simbiotinis kefyro grybų raugas. Rauginti pieno produktai turi didelį kiekį gyvų bakterinių ląstelių- gali siekti net iki 1 milijardo viename grame. Specialiai parenkant raugų bakterinę sudėtį, galima pagerinti raugintų pieno produktų vertingąsias savybes.

Pagal raugų mikroorganizmų sudėtį skystieji ir klampieji pieno produktai gali būti sąlygiškai skirstyti į grupes: Produktai, pagaminti naudojant mezofilines rutulines pienarūgštes bakterijas,- rūgpienis, grietinė, varškė ir jos gaminiai; Produktai, pagaminti naudojant termofilines pienarūgštes bakterijas,- jogurtas, pietiečių rūgštus pienas; Produktai, pagaminti naudojant daugiagenčius simbiotinius raugus,- mišriojo rūgimo produktai: kefyras, kumysas; Produktai, pagaminti naudojant mezofilines ir termofilines pienarūgštes bakterijas,- sumažinto riebumo grietinė, varškė, gėrimai su vaisių ir uogų sirupais ar kitais priedais; Produktai, pagaminti naudojant acidofilines lazdeles ir bifidobakterijas,- bifidojogurtas, biovarškė, acidofilinis pienas, mišiniai vaikams ir kt.

Raugintų pieno produktų mikroorganizmai, panašiai kaip ir pieno, gali būti skirstomi į: 1) pradinius (pirminius), dedamus su raugais ir likusius po pieno pasterizavimo, 2) antrinius, patekusius ir besidauginančius technologinio proceso metu. Su raugais dedamų mikroorganizmų skaičius priklauso nuo raugo kiekio ir gyvybingų ląstelių skaičiaus (įprasta 500mln. ląstelių grame pieno). Pašalinių mikroorganizmų pasterizuotame piene esti maždaug tūkstantį kartų mažiau, nei jų patenka su raugu. Todėl raugų mikroorganizmai , esant įprastam technologiniam rėžimui, lemia gatavos produkcijos mikrobiologinę sudėtį.

Pieno produktų pristatymas. (2014 m. Lapkričio 25 d.). http://www.mokslobaze.lt/pieno-produktu-pristatymas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 05 d. 16:45