Pieno tarša, susijusi su perdirbimo technologija


Maisto technologijos skaidrės. Įvadas. Žalias karvių pienas. Užterštumas bakterijomis. Somatinių ląstelių skaičius. Pieno užšalimo temperatūra. Pieno pristatymo – priėmimo organizavimas ir tvarka. Maisto produktų tarša technologiniais pagrindais. Kaip apsisaugoti? Geriamojo pieno gamybos technologijos proceso tvarka. Išvados. Literatūra.


Pienas - žinduolių patelių pieno liaukų gaminamą maistingąs skystis. Pienas teikia svarbiausias maistines medžiagas naujagimiams iki kol jie pajėgia maitintis kitokiu maistu. Pienas taip pat plačiai naudojamas maisto produktų gamybai – iš jo gaminama grietinė, sviestas, jogurtas, sūris, pieno milteliai, ledai ir k.t. Esama keletas priežasčių, kodėl piene negali būti jokių antibiotikų nuosėdų bei sulfanilamidinių junginių: 1. Panašios sudėties vaistinės medžiagos gali sukelti sveikatos negalavimų žmonėms. Pavyzdžiui, pienas, kuriame yra nors ir itin nedidelis penicilino kiekis, gali sukelti alerginę reakciją. 2. Mažos draudžiamų medžiagų, tokių kaip antibiotikai, koncentracijos labai apsunkins pieno apdirbimą siekiant iš jo gauti sūrį ar jogurtą. 3. Pienas yra gerai žinomas kaip sveikas ir grynas maistas – jis privalo išlaikyti savo gerą vardą. Darbo tikslas: Išanalizuoti pieno taršą susijusią su perdirbimo technologijomis. Darbo uždaviniai: Išsiaiškinti kas yra žalias karvių pienas. Išnagrinėti pieno pristatymo – priėmino organizavimą ir tvarką. Susipažinti su produktų taršos technologiniais pagrindais ir išmokti apsisaugoti nuo jų. Pateikti pieno priėmimą ir jo apdorojimo principus.

Užterštumas bakterijomis, tūkst./cm, ne daugiau kaip 100. Somatinių ląstelių skaičius, tūkst./cm ne daugiau 400. Inhibitorinės (slopinančios) medžiagos – neturi būti. Pieno užšalimo temperatūra, C, ne aukštesnė kaip minus 0,515.

Fermose iš karvių primelztas pienas pristatomas į pieno perdirbimo įmones arba tiesiog į prekybos tinklą.

Pieno tarša, susijusi su perdirbimo technologija. (2014 m. Lapkričio 01 d.). http://www.mokslobaze.lt/pieno-tarsa-susijusi-su-perdirbimo-technologija.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 09 d. 21:23