Plikytos tešlos gaminių įdiegimas


Technologijų diplominis darbas. Įvadas. Profesinės kompetencijos. Informacijos šaltinių apžvalga. Techninis ekonominis pagrindimas. Technologinė dalis. Produkcijos asortimento parinkimas. Pagrindinių ir pagalbinių žaliavų charakteristikos. Būsimų gaminių receptūros. Žaliavų ir pagrindinių medžiagų skaičiavimai. Gamybos srautų diagrama. Technologinio proceso aprašas. Gaminių defektai ir jų atsiradimo priežastys. Įrenginių parinkimas, charakteristikos ir apskaičiavimas. Patalpų plotų skaičiavimas. Maisto saugos ir kokybės reikalavimai. Jusliniai, fizikiniai-cheminiai, mikrobiologiniai maisto produktų rodikliai. Technologinio proceso kokybės kontrolė. Sanitarijos ir higienos reikalavimai. Darbo saugos ir priežiūros organizavimas. Ekonominė dalis. Gamybinės savikainos skaičiavimas. Pardavimo kaina. Pardavimo apimtis ir pardavimo pajamos. Prognozuojamas pelnas. Gamybos pelningumo rodikliai. Išvados. Rekomendacijos. Naudota literatūra. Anotacija.


Nuo senų laikų yra gaminami įvairus konditeriniai kepiniai. Tai sausainiai, keksai, plokštainiai, pyragai ar tortai. Iš pradžių jie buvo kepami naminėmis sąlygomis tiesiog asmeniniams poreikiams tenkinti. Vėliau atsirado noras iš to užsidirbti ir pradėti gamybą jau tenkinant visuomenės platų ratą. Tačiau prie ilgą laiką kepamų tų pačių kepinių vartotojas pripranta ir pageidauja naujesnio, gardesnio, dar neragauto kepinio. Dėl šios priežasties yra kuriamos naujos receptūros, eksperimentuojama su žaliavomis ir kepami vis įvairesni kepiniai siekiant patenkinti išrankius vartotojus.

Nors įmonėje kurioje atlieku praktiką gaminamos produkcijos asortimentas netgi labai platus pradedant pyragais ir bandelėmis ir baigiant sausainiais, ir viso šio asortimento kaip ir užtektų patenkinti labai įvairų vartotojų ratą, tačiau vartotojai darosi vis reiklesni ir jų norų neužtenka patenkinti vien šiais gaminiais. Todėl aš nusprendžiau į įmonę įnešti šiek tiek naujovių ir įdiegti plikytos tešlos kepinių. Tokiu būdu praplėsčiau ir taip platų asortimentą, bei patenkinčiau net ir paties išrankiausio vartotojo poreikius. Taip pat pritraukčiau dar daugiau vartotojų.

Plikyti tešlos kepiniai populiarus vartotojų tarpe. Iš šios tešlos paruošti gardumynai lengvi, sausi, minkšti. Tai daugiausia sausainiai ir pyragaičiai. O ir įdarų gausa jie nenusileidžia kitiems gaminiams. Galima juos paskaninti tiek džemais, marmeladais, tiek ir be galo įvairiais kremais, užpildais, taip padarant juos dar gardesniais ir viliojančiais akį. Taip pat galima juos ir be jokių įdarų pardavinėti.

Kaip ir kitų tešlų, iš plikytos tešlos kepamų kepinių asortimentas ganėtinai platus. Nors daugumai išgirdus apie šią tešlą, ji dažniausiai asocijuojasi su kremu pripildytais gaminiais, tačiau vien tuo apsiriboti tikrai neverta. Jos asortimentą sudaro įvairūs sausainiai, pyragaičiai, plokštainiai, pusgaminiai tortams. Vieni iš jų pripildomi kremais ir įvairiais įdarais, tačiau tai daugiausia būtų sausainiai ar pyragaičiai, kiti pertepti kremais, o dar treti tiesiog be jokių papildomų priedų. Juk kiekvienas vartotojas yra skirtingas ir ne kiekvienas teikia pirmenybę gaminiams su įdarais ar įvairiais kremais. Kiti renkasi tiesiog be jokių įdarų.

Valgymas – tai tikras gyvenimo malonumas. Kiekvienas žmogus turi savo skonį ir valgo dažniausiai tai kas jiems labiausiai patinka. Tačiau kartais mėgsta ir pasilepinti įvairias konditerijos gaminiais. Taip pat ir plikytos tešlos kepiniai nėra išimtis. Nors literatūros apie šią tešlą nėra daug, tačiau pats gaminimo būdas yra ganėtinai aiškus, reikalaujantis sugebėjimų, juk reikia griežtai laikytis technologijos norint pagaminti šį gaminį ir tikrai ne kiekvienam tai pavyksta.

Plikytos tešlos kepiniai tuščiaviduriai, kuriuos galima pripildyti įvairiausiais įdarais arba be jų. Jų paviršius iškilęs, lygus, blizgantis. Tešla gaminama iš miltų, riebalų, kiaušinių, druskos ir skysčio, tai gali būti vanduo arba pienas. Naudojami miltai, turintys 28-36% geros kokybės glitimo. Kai miltuose mažai glitimo, kepiniai nepakyla ir nesudaro tuštumų. Pats glitimas-tai tampri elastinga mase, kurį susidaro išbrinkus miltų baltymams gliadinui ir gliuteninui. [1]

Paruošta tešla spaudžiama pro konditerinį maišelį į riebalais pateptas skardas. Gerai pagamintos tešlos gaminiai, išspausti skardoje, nesiplečia. Jei plečiasi į šalis ir paviršiuje nematyti kontūrų, kepdami neiškyla, plutelė būna sutrūkinėjusi. Sudėti į skardas plikytos tešlos gaminiai tuoj pat kepami, kol neapdžiūtų paviršius. [1]

Plikytos tešlos gaminiai kepami 200-210oC temperatūroje. Minkštesnės tešlos gaminius reikia kepti aukštesnėje temperatūroje. Kai gaminiai iškila, apkepa, galima juos padžiovinti praviroje krosnyje. [1]

Iškepę gaminiai būna lengvi, sausi. Per anksti ištraukus iš krosnies, jie sukrenta. [1]

Tačiau šių gaminių realizacijos terminas nėra ilgas, todėl juos derėtų nelaikyti ilgai, nes jie praras savo geras juslines savybes.

Įmonė UAB ,,Darola“, tai privati įmonė, kurios pagrindinė veikla duonos ir pyrago kepiniai. Pati įmonė įsikūrusi Respublikos g. 45.A, Rokiškyje. Tačiau Vilniuje turi savo filialą, kepyklą-kavinukę UAB ,,Rugelis, įsikūrusę Pylimo g. 2/5. Šioje įmonėje dirba apie 100 žmonių. Didžioji dalis visos produkcijos gaminama Rokiškyje. Įmonė savo produkcija siunčia į savo filialą Vilniuje ir į įvairias miestelių parduotuves.

Vilniuje nedidelių patalpų kepykla kartu su kavinukės patalpomis. Į šią kavinukę yra tiekiama kepykloje pagaminta produkcija. Pačioje kepykloje dirba 5 žmonės, taip sudarydami draugišką kolektyvą bei malonią darbo atmosferą. Čia gaminami sausainiai, bandelės ir kelios rūšys duonos. Visa likusi produkcija atkeliauja iš Rokiškio. Tai įvairiausi plokštainiai, duona. Pačiame kepyklos ceche visa įranga itališka. Tai ir maišyklės, ir kepimo krosnis, ir kildymo krosnis.

Plikytos tešlos gaminių įdiegimas. (2015 m. Rugpjūčio 24 d.). http://www.mokslobaze.lt/plikytos-teslos-gaminiu-idiegimas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 08 d. 11:54