Prancūzų virtuvė


Prancūzų skaidrės.

Prancūzų Virtuvė. Bendri Prancūzijos virtuvės bruožai. Klasikinė Prancūzų virtuvė. Prancūzų virtuvei būdinga. Pusryčiams. Pietūs. Svarbiausi žemės ūkio produktai. Bordo vynai. Maistas Prancūzijoje tendencijos ir įpročiai. Prancūzijos regionai ir jų tradiciniai patiekalai. Normandija. Bretanės kraštas. Šampanės kraštas. Elzasas ir Lotaringija. Burgundija. Šiek tiek įdomių faktų.


Prancūzijos virtuvei yra būdingi įvairūs omletai ir sūrio suflė, kuriuos gamina su įvairiais prieskoniais ir priedais: kumpiu, grybais, žalumynais.

Nepaisant Prancūzijos regionų virtuvės ir maisto ruošimo skirtumų, bendras visos Prancūzijos virtuvės bruožas – daržovių ir šakniavaisių naudojimas. Bulvės, ankštinės pupelės, įvairių rūšių svogūnai, kopūstai, pomidorai, baklažanai, petražolės ir salotos naudojamos gaminant užkandžius, pirmus ir antrus patiekalus, garnyrus.

Prancūzų kulinarai maisto ruošai naudoja įvairią mėsą: veršieną, jautieną, avieną, paukštieną, žvėrieną. Labai populiarūs patiekalai iš jūrinių ir gėlavandenių žuvų: menkės, oto, lydekos, karpio, o taip pat ir iš kitų jūros produktų: austrių, krevečių, langustų ir t. t. Prancūzai taip pat laikomi neprilygstamais įvairių padažų ruošimo meistrais. Prancūzų virtuvė pasižymi ir prašmatniais desertais, pvz., vyšnių pyragas – klafuti, tortai su vaisiais – tarte tatin ir t. t.

Prancūzai kreipia ypatingą dėmesį į tai, koks yra valgio skonis. Virtuvės genijais jie laiko tuos, kurie gaminant įprastus valgius sugeba pridėti kažko unikalaus, dar neišbandyto. Dėl to maistas Prancūzijoje yra gausiai gardinamas skirtingais padažais, kurių jie turi šimtus. Padažų naudojime labai paplitę alkoholiniai gėrimai: vynas, konjakas ir likeris. Šiuos gėrimus jie naudoja net kai kurioms sriuboms virti. Meilė viską gardinti įtakojo tai, kad maistas Prancūzijoje taptų žinomas kaip labai gurmanišku bei maistingu. Egzistuoja daug skambių posakių, apibūdinančių prancūzų kulinarijos įpročius: „Kas sukuria naują patiekalą, žmonijai pasitarnauja daugiau nei naują planetą suradęs mokslininkas“ (Anthelme‘as Brillat-Sarvarinas „Skonio fiziologija“) „Ekonomija – geros virtuvės priešas“ (Karemas) Šie posakiai taikliai apibūdina svarbią tendenciją: maistas Prancūzijoje gaminamas vartojant daug kainuojančius ingredientus.

Prancūzų virtuvė. (2016 m. Kovo 30 d.). http://www.mokslobaze.lt/prancuzu-virtuve.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 05 d. 06:40