Prieskoniai savarankiškas darbas


Maisto technologijos savarankiškas darbas.

Įvadas. Prieskoniai. Truputis istorijos. Prieskoniniai augalai. Prieskonių suderinamumas su maisto produktais. Išvados. Literatūros šaltiniai.


Niekas negali tiksliai pasakyti, kada žmonės ėmė vartoti prieskonius, tačiau  kai kurie mokslininkai laikosi nuomonės, kad jau prieš 50 000 tūkstančių metų žmonės pradėjo maistą skaninti prieskoniniais augalais. Prieskonius žmonės pradėjo vartoti ženkliai ankščiau negu druską, nes jie buvo labiau prieinami. Prieskonių vartojimas pavertė maistinę žaliavą maisto produktais, tokiu būdu leido atskirti žmogui skirtą maistą nuo gyvulių ėdalo. Galima tvirtinti, kad maisto gaminimas ankstyvuose žmogaus raidos etapuose tapo tokių pat svarbiu laimėjimu pirmykščio žmogaus intelekto raidoje, kaip ir ugnies atradimas.

Laikui bėgant prieskonių įvairovė tik didėjo, pradžia juos dėdavo tik į maistą, vėliau dalis jų buvo pritaikyta ir kitiems tikslams – religijai, medicinai. Daug archeologinių radinių rodo, kad seniausiose Rytų civilizacijoje (Kinijos, Egipto, Finikijos, Indijos) prieskoniai plačiai buvo naudojami prieš penkis tūkstančius metų. Laikoma, kad vieni pirmųjų prieskoniais prekiauti pradėjo arabai, būtent jie atgabendavo prieskonius į senovės Graikiją, Romą, visą viduržemio jūros regioną.

Arabai karaliaudavo prieskonių rinkoje apie du tūkstantmečius, kol apie II a. Pr. K. Romėnai užkariavo viduržemio jūros regioną ir perėmė monopoliją. Romos imperijoje suvartodavo labai daug prieskonių. Įdomu, kad prieskonių įsigijimas sudarė vieną svarbiausių išlaidų straipsnių, nes jie buvo vertinami labai brangiai. I a. Po Kr. Senovės Romos istorikas Plinijus sakė, kad kasmet egzotiniems pagardams išleidžiama apie 50 milijonų sestercijų, ir kad šios prekės parduodamos Imperijos turguose 100 kartų brangiau. Tačiau niekas iš Romos imperijos pirklių nedrįsavo savarankiškai keliauti į tolimus kraštus prieskonių pirkti.

Parduotuvėse galima nusipirkti žolelių vazonėliuose. Tinkamai prižiūrimos jos išsilaikys ilgą laiką.

Taip pat žoleles galima užšaldyti šaldiklyje – jos kiek praras spalvą, tačiau išsaugos skonį. Nepjaustytas žoleles šaldyti sudėtas į oro nepraleidžiantį indą. Susmulkintas galima šaldyti tvirtai uždengtame indelyje, arba sudėti į formeles ledukams, užpilti vandeniu ir užšaldyti. Yra dar vienas šaldymo būdas: suplakti žoleles su trupučiu aliejaus smulkintuvu ir šią košę užšaldyti ledukų formoje. Šaldytos žolelės išsilaikys iki 6 mėnesių.

Kad lapų skonis atsiskleistų, juos reikia virti kartu su maistu.

Augalo kvapas labai stiprus, kone deginantis, todėl gvazdikėlius naudoti reikia labai atsargiai.

Vaisiuje yra eterinio gvazdikėlių aliejaus eugenolio, kuris, kaip manoma, žadina apetitą ir padeda kai nesveikuoja skrandis.

Neįprastas, bet puikus desertas: su konjaku ir žaliaisiais pipirais pateiktos braškės. Labai skanu ir ypatinga!

Šafranas. Šis prieskonis gaunamas iš žiedo purkų (piestelių). Augalas kilęs ir Artimųjų Rytų, auginamas Graikijoje, Irane ir Ispanijoje.

Šafranas naudojamas ne tik kulinarijoje, bet ir medicinoje, kvepalų gamyboje ir dažant audinius. Šafrane yra labai stiprios dažančios medžiagos, o geltona šafrano spalva yra kilnumo ir aukštos padėties visuomenėje simbolis. Mums šafranas geriausiai žinomas kaip kepinių prieskonis, taip pat juo dažomas sviestas ir sūris.

Sėklos naudojamos kepant bandeles ir duoną. Sezamų aliejus labai svarbus gaminant margariną, mišrainių padažus ir augalinį aliejų.

XV a. Aitriąsias paprikas augino visoje teritorijoje nuo Teksaso iki Šiaurės Argentinos. Ir tik po didžiųjų Kolumbo atradimų aitriosios paprikos atkeliavo į kitas vietoves, kur tapo dominuojančiu prieskoniu, pavyzdžiui į Afriką, Indiją, Indoneziją, Kiniją ir Vengriją. Bet žmonės aitriąsias paprikas valgė, o galbūt ir augino jau 7000 m. prieš Kr. Jų derlius buvo labai vertinamas, o Inkų valstybėje aitriosios paprikos atstojo pinigus.

Aitriosios paprikos priklauso Capsicum šeimai. Šis prieskonis mėsos, paukštienos ir žuvies patiekalams suteiks skonį ir spalvą. Ilgą laiką aitriosios paprikos buvo laikomos pačiu geriausiu gamtiniu vaistu, nes padeda beveik nuo visų lygų, taip pat nuo sergant širdies ligomis ir peršalus.

Prieskoniai savarankiškas darbas. (2016 m. Balandžio 22 d.). http://www.mokslobaze.lt/prieskoniai-savarankiskas-darbas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 04 d. 18:31