Profesinės veiklos praktikos ataskaita kepykla


Maisto technologijos praktikos ataskaita.

Įvadas. Užduotis Nr. 1. Užduotis Nr. 2. Užduotis Nr. 3. Užduotis Nr. 4. Užduotis Nr. 5. Užduotis Nr. 6. Išvados. Literatūros sąrašas. Priedai.


Praktika ir teorija – tai du neatsiejami dalykai. Teorinės žinios puikiai įtvirtinamos praktikos metu, todėl studentams yra svarbu atlikti praktiką. Praktikos metu studentas gali pasitikrinti savo turimas žinias ir įgyti naujų. Profesinė praktika – tai puiki galimybė įgyti praktinių profesinių įgūdžių vadovaujant patyrusiems tos srities specialistams

Kadangi duonos ir kitų konditerijos gaminių kepimo laboratorija įsikūrusi antrame aukšte, iškepti gaminiai išimami iš krosnių, palaukiama kol šie atvėsta ir iškart nunešami į pirmame aukšte esančią valgyklą. Taigi valgyklos lankytojai mėgaujasi šviežiais, kvapniais, aukštos kokybės gaminiais!

Pienas su sviestu užvirinami. Verdantis mišinys pilamas ant miltų ir greitai maišomas. Dedamas cukrus ir vėl maišoma. Masė atvėsinama iki 18( - 20(C ir tada plakant palaipsniui leidžiami kiaušiniai. Paruošta masė dedama į konditerinį maišelį su dantytu antgaliu ir ant riebalais pateptos skardos spaudžiami sausainiai. Kepama 220( - 240(C 10 – 12 minučių. Laikoma nuo +5(C iki +18(C. /

Gavusi prekės, praktikos vadovė, pildo MAISTO ŽALIAVŲ IR MEDŽIAGŲ PRIĖMIMO ŽURNALĄ (PRIEDAS A.1). Jame žymima prekių gavimo data, žaliavos pavadinimas, važtaraščio numeris, priėmimo rezultatai, temperatūra, pasirašo.

Mano praktikos atlikimo vietoje, t.y Duonos ir kitų konditerijos gaminių kepimo laboratorijoje, vadovaujamasi GHP taisyklėmis. Gera higienos praktika (GHP) – tai laikymasis visų teisės aktų reglamentuojamų maisto saugos ir higienos reikalavimų.

Prieš pradedant gaminti ir tiekti į rinką duoną ir pyrago kepinius, turi būti nustatomi rizikos veiksniai (biologiniai, fiziniai, cheminiai) ir įvertintas galimas pavojus visuose maisto tvarkymo etapuose. Turi būti sukurta maisto saugos savikontrolės sistema, susidedanti iš nuolatinės ar reguliarios stebėsenos, kontrolės ir priežiūros procedūrų komplekso.

Kepimo laboratorijoje pildomi trys savikontrolės dokumentai (A):

MAISTO ŽALIAVŲ IR MEDŽIAGŲ PRIĖMIMO ŽURNALAS (priedas A.1)

MAISTO ŽALIAVŲ IR PRODUKTŲ LAIKYMO ŽURNALAS (priedas A.2)

VALYMO IR DEZINFEKAVIMO DARBŲ REGISTRACIJOS ŽURNALAS (priedas A.3)

Atsiranda galimybės prekybai, nes sistema pripažįstama tarptautiniu mastu;

Leidžia pereiti nuo kolektyvinės prie individualios kiekvieno darbuotojo atsakomybės;

RVASVT dokumentai įrodo, kad įmonė laikosi normatyvinių dokumentų reikalavimų;

Miltinės konditerijos gaminiuose labai svarbios yra tešlos kildinimo medžiagos, tokios, kaip: soda, kepimo milteliai ar mielės. Medžiagos, kurios išskiria anglies dioksidą, duonai bei pyragams suteikia purumo. Cheminės kildinimo medžiagos veikia reaguojant rūgštims ir sodai, o biologinės šių medžiagų formos (pvz.: mielės) veikia fermentuodamos angliavandenius. Abiem atvejais gamybos proceso metu išsiskiria anglies dioksido dujos. Cheminiai tešlos purikliai dedami gaminant pagerintą, trapią ir biskvitinę tešlą, į kurios sudėtį įeina daug riebalų ir cukraus, nes cukrus ir riebalai trukdo augti mielių ląstelėms. Purikliai sutrumpina tešlos paruošimo laiką, sutaupoma cukraus, kurio dalis sunaudojama mielių veiklai. Viešojo maitinimo įmonėse ir buityje į kepinius dedama geriamosios sodos, amonio karbonato, kepimo miltelių. Citrinų ar acto rūgšties priedas į geriamąją sodą padidina angliarūgštės išsiskyrimo intensyvumą tešlos kepimo metu.

Taigi, kepimo laboratorijoje naudojama vos keletas maisto priedų – kepimo milteliai, presuotos mielės, citrinų rūgštis, vanilinas ir druska.

Pienas su sviestu užvirinami. Verdantis mišinys pilamas ant miltų ir greitai mašomas. Dedamas cukrus ir vėl maišoma. Masė atvėsinama iki 18( - 20(C ir tada plakant palaipsniui leidžiami kiaušiniai. Paruošta masė dedama į konditerinį maišelį su dantytu antgaliu ir ant riebalais pateptos skardos spaudžiami sausainiai. Kepama 220( - 240(C 10 – 12 minučių.

Profesinės veiklos praktikos ataskaita kepykla. (2016 m. Birželio 20 d.). http://www.mokslobaze.lt/profesines-veiklos-praktikos-ataskaita-kepykla.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 09 d. 06:03