Rankų higienos įgūdžių gerinimas 4 - 5 m. vaikų bendruomenėje


Rankų higiena vaikams. Ranku plovimo technika. Vaiku ranku higiena. Ranku plovimas vaikams. Vaiku higiena. Ranku higiena. Higienos igūdžiai. Vaiku higienos igudziai. Ranku plovimas. Vaiko higienos igudziai.

Medicinos projektas. Rankos yra vienas svarbiausių rizikos veiksnių pernešant mikroorganizmus nuo vieno asmens kitam, o jų plovimas – tai pati efektyviausia priemonė sustabdyti bakterijų judėjimą. Žmogus užsikrečia todėl, kad nesilaiko higienos: neplauna rankų, valgo neplautas uogas, daržoves. Nešvarių rankų ligos. Rankų plovimo technika. Literatūros sąrašas.


Darbą atliko: agata bri

žmogus užsikrečia todėl, kad nesilaiko higienos: neplauna rankų, valgo neplautas uogas, daržoves. Vaikai užsikrečia taip pat nuo nešvarių rankų, žaisdami vejose, smėlio dėžėse, kur yra šunų ir kačių išmatų. Kadangi vaikų higienos įgūdžiai menkesni nei suaugusiųjų, jie dažniausiai ir užsikrečia įvairiomis infekcinėmis ligomis. Užkrečiamųjų ligų kontrolės ir profilaktikos centro duomenimis, 20-35 procentų visų ligonių sudaro vaikai nuo iki metų. Šių infekcijų skaičių galima būtų sumažinti mokant vaikus nuo ankstyvos vaikystės prieš valgį atėjus iš laukjei reguliariai vaikai neplaus rankų, jie surinks mikroorganizmus iš aplinkos, ir liesdami akis, nosį, burną padės infekcijai patekti į organizmą. Taip pat sėkmingai jie galės išplatinti mikroorganizmus tiesiogiai kitiems žmonėms bei užteršdami aplinkos daiktus, kuriuos liečia kiti vaikai.

Viena iš nešvarių rankų ligų šigeliozė, anksčiau vadinta dizenterija. Ligos užkratas išsiskiria kartu su išmatomis viduriuojant arba su skrandžio turiniu vemiant ir patenka ant ligonio ar bakterijų nešiotojo rankų. Jei toks žmogus nesilaiko elementarios higienos reikalavimų (neplauna rankų), gali užteršti aplinkos daiktus, maisto produktus, vandenį. Kartais žmogus pats nežino nešiojąs dizenterijos sukėlėją, tačiau asmuo, suvalgęs jo apčiupinėtų vaisių ar maisto, gali susirgti. Ypač pavojinga, kai dizenterijos sukėlėjas patenka į tuos maisto produktus, kuriuose gali intensyviai daugintis (pieną ir jo produktus, patiekalus, kurie valgomi nevirti ar nekepti). Dizenterijos sukėlėjai aplinkoje būna gyvybingi ilgai. Ant daržovių išsilaiko 6-17 parų, ant uogų – 2-6, vandentiekio vandenyje iki 27 parų, o šulinyje ar atvirame vandens telkinyje – iki pusantro mėnesio. Šigelų sukeliama ūmi žarnyno užkrečiama liga pasireiškia po1-5 dienų nuo užkrato patekimo į organizmą. Dažniau serga vaikai iki trejų metų, nes jų organizmas tokioms ligoms imlesnis. Ligai būdingi požymiai: šalčio krėtimas, pykinimas, temperatūros pakilimas iki 38-39ŗc, pilvo rai˛ymas ir skausmas, gausus viduriavimas su kraujo ir gleivių priemaišomis. Vemiant ir viduriuojant netenkama daug skysčių, tai ypač pavojinga mažiems vaikams.

Sunkų apsinuodijimą, ypač mažiems vaikams, gali sukelti stafilokokai, kurie ant maisto gali patekti nuo odos ir gleivinės pūlinėmis ligomis, angina ir kvėpavimo takų uždegimu sergančių žmonių. Nešvariomis rankomis apčiupinėti produktai, ypač pieno (varškė, sūris, ledai, pyragaičiai) dažnai gali sukelti ligą aplinkiniams.

  • Medicina Projektai
  • 2010 m.
  • 6 puslapiai (947 žodžiai)
  • Kolegija
  • Medicinos projektai
  • Microsoft Word 79 KB
  • Rankų higienos įgūdžių gerinimas 4 - 5 m. vaikų bendruomenėje
    10 - 1 balsai (-ų)
Rankų higienos įgūdžių gerinimas 4 - 5 m. vaikų bendruomenėje. (2010 m. Gruodžio 11 d.). http://www.mokslobaze.lt/ranku-higienos-igudziu-gerinimas-vaiku-bendruomeneje.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 11 d. 06:22