Riebalai


Biologijos skaidrės. Skaidrės apie riebalus. Riebalai. Riebalų funkcijos. Pagrindiniai riebalų šaltiniai. Riebaluose tirpių vitaminų pernešėjai.


Riebalai – organiniai junginiai, sudaryti iš glicerolio ir riebalų rūgščių.

Pagal kilmę riebalai gali būti: Augaliniai Gyvuliniai.

Pagal juose vyraujančias riebalų rūgštis: Sotieji Nesotieji Trans-riebalai.

Sotieji (juose vyrauja sočiosios riebalų rūgštys)—tai daugiausia gyvuliniai riebalai. Sotieji riebalai—didina bendrą cholesterolio kiekį.Todėl būtina riboti sočiųjų riebalų kiekį maiste.

Jie skirstomi į dvi pagrindines grupes – polinesočiuosius ir mononesočiuosius riebalus.

Trans-riebalai(savo sudėtyje turi trans-riebalų rūgščių) - tai riebalai, kurie susidaro kaitinant augalinį aliejų. Trans-riebalai dar labiau didina cholesterolio kiekį nei sotieji riebalai.

Sočiųjų riebalų šaltiniai: Kiauliena Riebios dešros Sviestas Riebieji pieno produktai (pavyzdžiui, grietininis jogurtas, grietinėlė, grietininiai tortai ar pyragėliai).

Riebalai. (2013 m. Gruodžio 09 d.). http://www.mokslobaze.lt/riebalai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 10 d. 22:39