Rizikos veiksnių analizė (jogurtas)


Maisto technologijos analizė. Jogurtas produkto apibūdinimas. Vartotojas ir vartojimo būdas. Pakuotės rūšis. Saugojimo sąlygos. Realizacijos kontrolė. Pienas ir pieno produktai. Ne pieno kilmės žaliavinės medžiagos. Maisto priedai. Ribojami maisto priedai. Su produktu besiliečiančios medžiagos. Srautų diagrama. Rizikos analizė.


Pakuotės rūšis:Prekinė (pirminė) pakuotė - polistiroliniai indeliai ir A1 folijos dangteliai, polimerinių medžiagų ąsotėliai, plastmasiniai kibirėliai. Grupinė (antrinė) pakuotė- gofrokartono padėkliukai, plastmasinės dėžės, kartoninės dėžės. Transporto(tretinės) pakuotės- gofrokartono lakštai, plastmasiniai ir mediniai padėklai, plėvelė, lipni juosta.

Saugojimo sąlygos:Laikant (0...+6)°C temperatūroje, nuo gamybos technologijos proceso pabaigos, ne ilgesnis kaip 25 paros – išfasuoto į hermetiškus daugiasluoksnius kartoninius pakelius, polimerinių medžiagų indelius, ąsotėlius. 7 paros – išfasuoto į uždengiamus plastikinius kibirėlius

Realizacija:Vidaus ir užsienio rinka. Prekybos įmonės, viešojo maitinimo įmonės.

Transportavimas: Vidaus rinka – gaminiai išvežiojami maisto produktams gabenti skirtomis transport priemonėmis, kuriose yra palaikoma 0...+6 °C temperatūra, laikantis greitai gendančių maisto produktų laikymo taisyklių bei Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 852/2004 ir Lietuvos higienos normos HN 15 reikalavimų. Gaminiai paskirtomi į bendrovės padalinius, mažmeninės prekybos parduotuves. Eksportui skirta produkcija gabenama bendrovės, pirkėjo arba samdomu transportu.

Realizacijos kontrolė:Gaminys turi būti laikomas (0...+6)°C temperatūroje.

Žalias pienas gali būti užterštas patogeniniais mikroorganizmais, todėl priimamas tik su veterinarijos pažymėjimu. Dėl netinkamo laikymo žaliam piene gali pradėti gamintis stafilokokų toksinai. Taip pat yra galimybė užteršti pieną transportavimo metu. Ši pakopa yra SVT. Esant perdideliam mikrobiniam užterštumui terminio apdorojimo(pasterizacijos) gali nepakakti, kad užterštumo lygis sumažėtų iki nepavojingo.

Patikimų žalio pieno tiekėjų pasirinkimas. Veterinarijos pažymėjimų patikra. Pastovi laikymo ir transportavimo temperatūrų bei laiko kontrolė. Kiekvieno skirtingo tiekėjo žalio pieno mėginių pastovus paėmimas ir tyrimas. Laboratorijos kontrolė.

Piene esantis teršalų (mikotoksinų, pesticidų, sunkiųjų metalų, ir kt.) kiekis gali viršyti leistiną ribą.Piene gali būti vaistų likučių, kas yra neleidžiama. Apie antibiotikų ar kt. farmakologinių preparatų naudojimą turi būti nurodoma veterinarijos pažymėjime. Pieno padavimo linijos gali būti netinkamai išplautos, išskalautos.

Rizikos veiksnių analizė (jogurtas). (2015 m. Gegužės 24 d.). http://www.mokslobaze.lt/rizikos-veiksniu-analize-jogurtas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 09 d. 04:00