Rvasvt sistema


Maisto technologijos kursinis darbas. Uab “ tortana ” rizikos veiksnių analizės svarbių valdymo taškų sistema. Taikymo sritis. Paaiškinimai ir santrumpos. Konditerijos gamybos produktų aprašymas. Gamyboje naudojamų žaliavų , medžiagų ir receptūrų komponentai , bei jų apibrėžimai žaliavos produktas kvietiniai miltai. Kvietinių miltų apibrėžimas. Žaliavos produktas Cukrus. Cukraus apibrėžimas. Žaliavos produktas Kiaušinių masė. Kiaušinių masės apibrėžimas. Kiaušinių masė melanžas. Žaliavos produktas Margarinas “ Krema Super ”. Margarino “ Krema Super ” apibrėžimas. Žaliavos pavadinimas maistinė soda natrio karbonatas. Natrio karbonato apibrėžimas. Geriamoji maistinė soda. Žaliavos pavadinimas Žemės riešutai Žemės riešutų apibrėžimas. Žemės riešutai. Žaliavos pavadinimas Kakavos milteliai Kakavos miltelių apibrėžimas. Žaliavų ir ingredientų būklė patenkant į įmonę. Žaliava ir komponentai Rizikos savybės. Konditerijos gamybos srautų diagrama. Sprendimo medis. RVASVT sistemos principai konditerijos įmonėse. Konditerijos gamybos proceso rizikos veiksnių analizė. Proceso žingsnis Rizikos įvertinimas Valdymo priemonės , galinčios pašalinti RV. Žaliavos priėmimas Patogeniniai mikroorganizmai. Cheminių preparatų , valymo medžiagų likučiai. Įvairus pašaliniai objektai. Sandėliavimas greitai gendantiems produktams Patogeniniai mikroorganizmai. Žaliavų svėrimas ir dozavimas. Įvairus teršalai. Maisto priedų naudojimas Patogeniniai mikroorganizmai. Kenksmingi maisto priedai. Atitirpinimas Patogeniniai mikroorganizmai. Įdarų , kremų gamyba , ruošiniai Patogeniniai mikroorganizmai. Konditerijos gaminių formavimas Patogeniniai mikroorganizmai. Vėsinimas sustingimas Patogeniniai mikroorganizmai. Įvairūs teršalai. Pusgaminių šaldymas ir / arba atitirpinimas Patogeniniai mikroorganizmai. Papuošimas ir / ar apdaila Patogeniniai mikroorganizmai. Fasavimas ir ženklinimas Patogeniniai mikroorganizmai. Sandėliavimas greitai gendantiems gaminiams ir pusgaminiams Patogeniniai mikroorganizmai.


Šios procedūros tikslas – aprašyti įmonės konditerijos padalinyje vykstančius technologinius procesus, technologinių parametrų vertes ir produkto atsekamumo etapus, bei reglamentuoti atsakomybę bei apibrėžti asmenų, dalyvaujančių tam tikruose gamybos technologiniuose procesuose, veiksmus;

Europos Parlamento ir Tarybos direktyva (EEB) Nr. 92/59 dėl bendros produktų saugos;

Europos Parlamento ir Tarybos direktyva (EB) Nr. 94/35 dėl maisto produktuose naudojamų saldiklių;

RVASVT sistema- Rizikos Veiksnių Analizės Svarbiųjų Valdymo Taškų sistema;

RVASVT procedūra- Rizikos Veiksnių Analizės Svarbiųjų Valdymo Taškų procedūra;

Žaliava- prekė gaunama tiesiogiai iš gamintojo ir yra skirta maisto produktams ar jų sudedamosioms dalims gaminti, tačiau nėra skirta galutiniam vartotojui. Priimama ir saugojama įmonės sandėlyje. Gali būti parduodama jos papildomai neperdirbant;

Galutinis produktas-prekė, pagaminta iš įmonės disponuojamų žaliavų arba panaudojant įmonės disponuojamas žaliavas ir gali būti skirta galutiniam vartotojui. Priimama ir saugojama įmonės sandėlyje;

Tiekėjas- juridinis asmuo tiekiantis įmonei žaliavas ar galutinius produktus. Gali pats pristatyti (arba nepristatyti) prekes (-ių) į įmonę savo transportu;

Klientas- juridinis asmuo perkantis iš įmonės žaliavas ar galutinius produktus. Gali pats pasiimti prekes atsiųsdamas savo / vežėjo transportą į įmonę arba jam prekės gali būti pristatomos įmonės transportu;

Subrangovas- juridinis asmuo vykdantis įmonės užsakymus galutiniam produktui gaminti iš įmonės disponuojamų žaliavų arba panaudojant įmonės disponuojamas žaliavas. Gali pats pristatyti (arba nepristatyti) galutinio produktą (-o) į įmonę savo transportu;

Vežėjas- juridinis asmuo teikiantis įmonei logistikos ir prekių transportavimo paslaugas;

Vykdytojas- darbuotojas, paskirtas vadovybės užtikrinti procedūros įgyvendinimą, palaikymą, arba ne įmonės darbuotojas susijęs su procedūros vykdymu;

Daugkartinė tara- plastikiniai kibirai (10 l), plastikinės statinės (50 l), plastikiniai konteineriai (1000 l) skirti laikyti ir transportuoti skystoms žaliavoms ar skystiems galutiniams produktams;

Valymas-nešvarumų šalinimas nuo išorinių, bei vidinių taros paviršių naudojant valymo priemones (šepečiai, šluostės);

Plovimas- šlapias nešvarumų šalinimo būdas nuo išorinių, bei vidinių taros paviršių naudojant valymo priemones (šepečiai, šluostės, aukšto slėgio įrenginiai) ir valymo medžiagas (plovikliai, cheminių medžiagų tirpalai);

Skalavimas- valymo medžiagų likučių šalinimas nuo išorinių, bei vidinių taros paviršių plaunant švariu vandeniu;

Dezinfekavimas- specialios paskirties valymo medžiagų, pasižyminčių antibakteriniu veikimu, paskleidimas ant nuplautų ir nuskalautų išorinių, bei vidinių taros paviršių;

Auditas- tiekėjo / subrangovo patikrinimas, jo atliekamų gamybos ir sandėliavimo procesų analizė, bei įvertinimas remiantis specialiu klausimynu;

Rizikos veiksnys (RV) - bet kuri biologinę, cheminė ar fizinė savybė, gali būti nepriimtino pavojaus vartotojo sveikatai priežastimi.

Biologiniai rizikos veiksniai (B)- rizikos veiksniai: a) bakteriniai (galintys sukelti infekciją arba apsinuodijimą, pvz.: Salmonella, listeria monocytogenes, clostridium botulinum),

-b) virusiniai (galintys daugintis tik ląstelių viduje, pvz.: rotavirusai, norwalk šeimos virusai, hepatito A virusai)

-c) parazitiniai (galintys augti tik ant kitų mikroorganizmų arba jų viduje, pvz.: kirmėlės, kaspinuočiai) rizikos veiksniai.

Cheminiai rizikos veiksniai (C) - veiksniai susiję su augalinės, gyvūninės, mikrobinės kilmės toksinais arba auginimo, derliaus nuėmimo, perdirbimo, saugojimo ar paskirstymo pakopoje naudojamais cheminiai junginiais (pvz. pesticidai, fungicidai, trąšos, insekticidai, antibiotikai, maisto priedai ir pan.)

Valdymo taškas (VT)- bet kuris taškas maisto grandinėje, kurioje sutrikus valdymui gali kilti ekonominio pobūdžio problemų ar kitų maisto kokybės defektų arba susidaryti vartotojų sveikatai maža rizikos tikimybė.

Kritinė riba- kriterijus, kurio nevalia peržengti svarbiuose valdymo taškuose, siekiant išsaugoti produkto saugą.

Prevencinė priemonė- fiziniai, cheminiai ar kitokio pobūdžio veiksmai, atliekami siekiant identifikuoti rizikos veiksnius ir juos valdyti bei maisto saugos užtikrinti maisto saugą.

Koregavimo veiksmai- veiksmai, kurių eigoje pašalinami nustatyti SVT valdymo neatitikimai. Neatitikimai nustatomi remiantis stebėsenos rezultatais, rodančiais, kad SVT nevaldoma arba valdoma nepilnai, t.y. galimai bet kuris kritinių ribų komponentas, nukrypo nuo leistinos tolerancijos ribos.

Negreitai gendantys maisto produktai- produktai kurių laikymui nereikia šaltos temperatūros palaikymo, tai – konservuoti produktai, miltai, kruopos, makaronai, saldainiai ir jų gaminiai, džiovinti vaisiai ir riešutai, jų produktai, sausainiai ir t.t.

Konditerijos gaminys- cukrinis, miltinis saldumynas su kremu, įdaru ar be jų, t.y. putėsiai, kremas, pudingai, keksai, tortai, plokštainiai ir t.t.

Pakuojama į vienkartinius indelius, kartonines dėžutes, maišelius, maistinę pakavimo plėvelę ir kitas pakavimo priemonės, kurios turi tinkamumą sąlyčiui su maistu.

Rvasvt sistema. (2015 m. Rugsėjo 26 d.). http://www.mokslobaze.lt/rvasvt-sistema.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 03 d. 04:37