Saldieji patiekalai


Kulinarijos skaidrės. Saldieji patiekalai. Maistinė ir fiziologinė saldžiųjų patiekalų reikšmė. Klasifikacija. Klasifikacija. Natūralūs vaisiai ir uogos. Jų pateikimas. Kompotai. Jų gaminimo technologijos ypatumai. Verdant kompotus. Kisieliai ir drebučiai. Patiekalai, į kuriuos kaip stingdanti medžiaga, dedamas krakmolas, vadinami kisieliais. Technologinė seka. Putėsiai, sambukai ir kremai. Technologinė seka. Užšaldyti saldieji patiekalai (ledai). Karšti saldieji patiekalai (pudingai, oriniai pyragai – suflė). Technologinė seka.


Saldieji patiekalai yra lengvai virškinami, nes jų pagrindinė sudedamoji dalis – cukrus. Tačiau cukrus turi sudaryti ne daugiau kaip 1/3 angliavandenių dalį, o likusią dalį organizmas turi gauti iš krakmolo.

Į daugelio saldžiųjų patiekalų sudėtį įeina riebalai, kiaušiniai, pienas, grietinėlė, dėl to jie yra labai kaloringi.

Dalį saldaus maisto reikėtų pakeisti saldžiais vaisiais ar uogomis, medumi, kadangi į vaisių, uogų sudėtį įeina daug vit. C, mineralinių druskų ir kt. medžiagų.

Obuoliai, abrikosai, apelsinai, mandarinai turi daug pektininių medžiagų, kurios slopina puvimo procesus žarnyne.

Saldieji patiekalai skirstomi į: Šaltuosius saldžiuosius patiekalus (jų patiekimo temperatūra – 8-10 oC) ir Karštuosius saldžiuosius patiekalus (patiekimo temperatūra – 65-70 oC).

Karštieji saldieji patiekalai: pudingai, oriniai pyragai – suflė, blyneliai, sklindžiai, obuoliai tešloje ir t.t.

Daugeliui saldžiųjų patiekalų vartojama plakta grietinėlė. Gerai išplakama tik didesnio riebumo grietinėlė (daugiau kaip 25  riebumo).

Taip pat vartojami kiaušinių baltymai. Plakimui skirti baltymai atsargiai atskiriami nuo trynio. Atšaldyti iki 3-5 oC temperatūros, baltymai iš pradžių plakami (rankiniu būdu arba plakikliu) lėtai, o paskui greičiau, kol jų tūris padidėja 7-8 kartus.

Saldžiųjų patiekalų negalima dažyti sintetiniais dažais (dažikliais).

Kai kurie saldieji patiekalai yra flambiruojami, t. y. užpilama spirito ar konjako ir uždegama. Flambiruojami dažniausiai vaisiai (ananasai, bananai, persikai, obuoliai, kriaušės), blyneliai su saldžiu įdaru, ledai.

  • Kulinarija Skaidrės
  • 2015 m.
  • Lietuvių
  • 85 puslapiai (1860 žodžių)
  • Kulinarijos skaidrės
  • MS PowerPoint 7739 KB
  • Saldieji patiekalai
    10 - 5 balsai (-ų)
Saldieji patiekalai. (2015 m. Rugsėjo 07 d.). http://www.mokslobaze.lt/saldieji-patiekalai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 08 d. 16:25