Šaldymo įrengimai


Maisto technologijos skaidrės. Prekybiniai šaldymo įrengimai. Šaldymo įrengimai. Šalčio šaltiniai. Šaldymo būdai. Mašininis šaldymas. Prekybiniai šaldymo įrengimai. Pagal paskirtį. Pagal temperatūros režimą. Pagal šaldymo būdą. Pagal šaldymo agregato montavimo vietą. Reikalavimai. Šaldomosios spintos. Šaldytuvai ir šaldikliai. Šaldytuvai, šaldikliai. Aušintuvai. Užšaldymo spintos.


Kad maisto produktai neprarastų maistinės vertės ir skonio savybių, jie laikomi, kompleksiškai perdirbami ir pateikiami vartotojui tik šaltoje aplinkoje. Maitinimo įmonėse šaltis naudojamas maisto produktams ir paruoštiems gaminiams atšaldyti iki žemesnės temperatūros už aplinkos temperatūrą.

Žemoje temperatūroje sulėtėja ar nutrūksta mikroorganizmų veikla maisto produktuose, o produktų skonio savybės, išvaizda nesikeičia. Į prekybos įmones greitai gendantys maisto produktai atvežami atšaldyti specialiu šaldomuoju transportu ir laikomi šaldymo kamerose, šaldymo spintose, šaldomuosiuose prekystaliuose, vitrinose.

Šaldymas – tai šilumos atėmimo procesas, kurio metu krinta fizinio kūno temperatūra, pasikeičia jo agregatinis būvis. Skiriamos Dvi šaldymo rūšys: natūralus ir dirbtinis. Natūralus šaldymas yra toks, kai šaldomojo kūno šiluma atiduodama jį supančiai aplinkai (šaltam atmosferos orui, aušinimo vandeniui) aplinkos temperatūrai esant žemesnei už šaldomojo kūno temperatūrą.

Šaldymas ledu(naudojant natūralų vandens ledą).Produktai atšaldomi iki žemiausios pliusinės temperatūros +1ºC, šis būdas naudojamas maisto produktams – daržovėms, vaisiams, žuviai, mėsai atšaldyti.

Šaldymas ledu ir druska (naudojamas susmulkintas vandens ledo ir valgomosios druskos mišinys).Šis šaldymo būdas naudojamas šaldymo kamerose, druskos kiekis mišinyje – 33 %.

Šaldymas sausu ledu. Sausas ledas – kieta angliarūgštė, greitai garuojanti kambario temperatūroje, panaši į kreidos gabalą. Sausas ledas prieš vandens ledą turi pranašumų – galima gauti žemesnę šaldymo temperatūrą iš 2 kartus mažesnio kiekio sauso ledo. Sausas ledas vartojamas gabenant šaldytus maisto produktus (mėsą, žuvį), fasuotiems valgomiesiems ledams, šaldytiems vaisiams ir daržovėms laikyti.

Šaldymo įrengimai. (2015 m. Gegužės 10 d.). http://www.mokslobaze.lt/saldymo-irengimai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 09 d. 09:48