Salmonelės negyvūninės kilmės produktuose


Maisto technologijos skaidrės. Salmonelės. Morfologija. Biologinės savybės. Atsparumas. Terpės. Produktai, užsikrėtimas. Melionai. Jalapeno pipirai. Pomidorai. Salotos (Rocket). Riešutų sviestas. Kaip patenka į žaliavas. Pagrindiniai salmoneliozės simptomai. Pagal patogeniškumą salmonelės skirstomos į tris grupes. Kaip žmonės ir kokios jų grupės užsikrečia dažniausiai. Salmoneliozė plečiasi. Užsikrėtimai plinta. Kontrolės priemonės.


Kai tik manai jog būtų puiku karšta, tvankia vasaros diena atsigaivinti vėsiomis daržovių salotomis – BAM!!! Salmonela smogia vėl... 2008 06 11 rašė eat4today.com.

Tai Gr-, 0,3-0,7µm storio ir 2-4µm ilgio lazdelės. Apvaliais galais. Dauguma yra judrios, turi peritrichinius žiuželius. Sporų ir kapsulių nesudaro. Gerai dažosi visais anilino dažais.

Dauginasi paprastose mitybinėse terpėse, kietų terpių paviršiuje sudaro 2-4 mm skaidrias kolonijas, geriausias pH 7,2-7,6. Optimali temperatūra +37°C, nors daugelis vystosi ir kambario temp. Fakultatyvūs anaerobai. Salmonelės nefermentuoja laktozės. Skaido gliukozę iki rūgščių, o kartais ir iki dujų. Peptonus fermentuoja išskirdamos H2S dujas.

Išorės veiksniam salmonelos nėra atsparios. Skysčiuose 60°C temp. žūva per 1h, 70°C temp. per 25-30 min., o 75°C temp. per 5 min. Žemai temperatūrai atsparios. Esant 10°C temp. išbūna gyvos daugiau kaip 115 dienų. Tiesioginiams saulės spinduliams neatsparios, jų poveikyje skaidriam vandenyje žūva per 5h, o drumstame per 9h. Dirvoje išbūna gyvos iki 300 dienų, lavonuose iki 100 dienų, o išdžiūvusioje dirvoje iki 2-3 mėnesių.

Dauguma naudojamų chemikalų užmuša per 15-20 min. Rūgusiame piene žūna per 2-3 dienas. Rūgščioje grietinėje ir svieste iš rūgščios grtietinės dar greičiau. Sausose išmatose salmonelės išbūna gyvos iki 4 metų.

Salmonelės negyvūninės kilmės produktuose. (2015 m. Gruodžio 10 d.). http://www.mokslobaze.lt/salmoneles-negyvunines-kilmes-produktuose.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 09 d. 11:50