Sandėlių sistemos kūrimas


Logistikos savarankiškas darbas.

Savarankiško darbo tikslas. Savarankiško darbo uždaviniai. Sandėliuojamų prekių – grūdų charakteristika sandėliuojamų prekių tipas. Pakrovimo – iškrovimo būdas. Grūdų iškrovimas. Pavojingumo laipsnis. Specifiniai bruožai. Grūdų charakteristika pagal atsargų klasifikaciją. Tinkamas sandėlio rūšies parinkimas. Pagrindiniai faktoriai įtakojantys sandėlio vietą ir dydį. Reikalavimai grūdų saugyklų teritorijai. Sandėlio išplanavimo parinkimas. Įrenginiai ir įrengimai naudojami sandėlyje transportavimo įranga. Grūdų valomosios. Pirminio valymo įrenginys R. Išvados literatūros sąrašas.


Temperatūra. Oro gebėjimas išlaikyti drėgmę mažėja su temperatūra. Todėl kuo vėsesni grūdai, tuo saugesnės grūdų laikymo sąlygos, nes mažesnė santykinė drėgmė. Sausi grūdai gali įšilti nuo saulės, per sandėlio sienas arba aruodinių kenkėjų pasireiškimo vietose. Žiemos metu rizika, kad grūdai įšils ir žymiai padidės drėgmės kiekis, yra daug mažesnė, nei rudenį, nuėmus derlių. Kuo žemesnė temperatūra, tuo didesnis gali būti drėgmės kiekis grūduose. Jei kuliamų grūdų drėgmės kiekis yra santykinai žemas, 15−20%, tai juos galima trumpai sandėliuoti žemoje temperatūroje, žemiau +10°C gerai ventiliuojant grūdų laikymo vietą.

Grūdai gali įkaisti. Grūdų šiluminis laidumas ir savitoji šiluma yra labai maža. Todėl norint pašalinti dėl kokių nors priežasčių (metabolinių grūdų procesų, aruodinių kenkėjų pasireiškimo arba drėgnų grūdų kaitimo) susikaupusį karštį, nepakanka natūralių tarpgrūdinių tarpų konvekcijos srovių. Todėl grūdams įkaitus, labai pakyla temperatūra (taip pat dėl žemos grūdų savitosios šilumos). Temperatūra gali pakilti virš 80°C ir išprovokuoti didelį grūdų gedimą, o aliejinių kultūrų, ypač aliejinių augalų sėklų, atveju gali įvykti savaiminis užsidegimas.

Bokštiniuose sandėliuose sandėliuojami grūdai priskiriami prie perparduoti skirtos prekės , nes mes superkame iš ūkininkų grūdus juos sandėliuojame ir kai randame klientą , prekę perparduodame.

Žaliavos – tai perdirbimo gamybos elementai, kurie gamybos procese nėra buvę, neperėję nė vienos technologinio proceso stadijos, pavyzdžiui, rąstai – baldų fabrike, pienas – sviesto gamyboje. Žaliavos ir komplektavimo gaminiai įmonėje išsilaiko iki perdirbimo. Žaliavos įsigyjamos siekiant jas perdirbti į gatavą produkciją. Šios atsargos kaupiamos norint išvengti galimų pirkimų sutrikimų, numatant kainų kilimą, siekiant pasinaudoti nuolaidomis.

Bokštinis grūdų sandėlis – šios rūšies sandėlis pasirinktas todėl , kad jį nesudėtinga pastatyti, bokštiniai sandėliai turi vieną svarbų pranašumą – juose grūdų pakrovimą ir iškrovimą galima visiškai automatizuot. Bokštų užpildymas grūdais dažniausiai vyksta elevatoriumi, kuris prijungtais transporteriais gali aptarnauti kelis sublokuotus bokštus. Ši sistema leidžia prireikus didinti bokštų skaičių - skaičių – plėsti sandėlio pajėgumus. Parinktas grūdų sandėlis , nes rinkoje yra didelė paklausa tokių sandėlių , taipogi šiuose sandėliuose galima sandėliuoti ne tik grūdus , bet ir kvietrugiai, rugiai, rapsai, avižos, sojų pupelės, ekologiški grūdai, kitokios javų kultūros.

Pagal pastato konstrukciją: bokštiniai grūdų sandėliai priskiriami prie specialios konstrukcijos sandėliams.

Priešingai nei kitų tipų stacionarūs sandėliai, bokštiniai sandėliai skirti laikyti džiovintus augalinės kilmės produktus, kuriuos būtina apsaugoti nuo kritulių ir kurie nebijo žemų temperatūrų. Tai dažniausiai metalinės apskritos arba stačiakampės talpos. Bokštinius sandėlius nesudėtinga ir palyginti pigu įrengti, jie talpūs, mechanizuoti krovos darbai. Tačiau bokštiniai sandėliai skirti laikyti tik džiovintiems produktams. Dėl storo supilamo grūdų sluoksnio džiovinimas bokšte yra praktiškai neįmanomas. Yra didelis kondensato susidarymo ir kaitimo židinių atsiradimo pavojus.

Pagal atsparumą ugniai: bokštiniai sandėliai yra nedegantys / sunkiai degantys.

Grūdų masės žemas šiluminis laidumas, todėl norint išsklaidyti dėl įvairių tam tiktų procesų susikaupusį karštį, nepakanka natūralių tarp grūdinių tarpų konvekcijos srovių. Grūdams įkaitus, labai pakyla temperatūra (taip pat dėl žemos grūdų savitosios šilumos). Temperatūra gali pakilti virš 80°C ir išprovokuoti didelį grūdų gedimą, o aliejinių augalų sėklų, atveju gali įvykti savaiminis užsidegimas. Esant tokiai aukštai temperatūrai, ląstelės nustoja kvėpuoti ir išskiria karštį. Tačiau esant pakankamam lipidų kiekiui (kaip yra aliejinių augalų sėklose, aliejiniuose kukurūzuose, ir netgi avižose), aukšta temperatūra gali paskatinti lipidų autooksidaciją ore, dar daugiau pakeliant temperatūrą ir išprovokuojant šalia esančių grūdų pirolizę. Grūdai gali ilgai nepastebimai smilkti. Gerai deguonimi prisotintose zonose grūdai gali įkaisti ir užsidegti. Jei yra dulkių, jos gali sukelti sprogimą. Virš tam tikros temperatūros, prasidėjus autooksidacijai, aeracijos metu gali įsižiebti gaisras, nes jos metu į grūdus paduodamas didelis deguonies kiekis.

Sandėlių sistemos kūrimas. (2016 m. Gegužės 05 d.). http://www.mokslobaze.lt/sandeliu-sistemos-kurimas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 11 d. 12:09