Šiluminė įranga ir šaldytuvai


Kulinarijos konspektas. Kaip klasifikuojama šiluminė įranga. Kaip klasifikuojami elektriniai kaitinimo elementai. Kaip veikia , kaip reguliuojami dujiniai degikliai. Kokios medžiagos naudojamos ir kodėl šiluminės įrangos izoliacijai. Kaip veikia ir kur naudojami kondensato nuvedimo indai. Kokia apsauginių vožtuvų paskirtis. Kaip parengiamas darbui virimo katilas. Kaip reguliuojamas virimo procesas elektriniame virimo katile. Pagrindiniai virimo katilo ir autoklavo techniniai skirtumai. Nepertraukiamo veikimo vandens virintuvo veikimo principas. Kaip klasifikuojami kavos virimo aparatai. Kokios techninės sąlygos geros kokybės kavai pagaminti. Apibūdinkite viryklių kaitviečių konstrukcijas. Kaip klasifikuojamos viryklės ? Kokius įrengimus vadiname sekciniais – moduliniais. Indukcinės viryklės veikimo principas. Dujinės viryklės technologiniai privalumai ir trūkumai. Saugus darbas su elektrinėmis ir dujinėmis viryklėmis. Kaip klasifikuojami marmitai. Koks procesas vadinamas šaldymu. Koks procesas vadinamas atšaldymu. Kaip temperatūra veikia mikroorganizmų vystymasi. Kokius žinote šaldymo būdus. Kokie šaltnešiai naudojami šiuo metu naujuose šaldytuvuose. Kokiu principu veikia kompresorinės šaldymo mašinos. Kokios pagrindinės dalys sudaro kompresorinę šaldymo mašiną. Šaldymo mašinos Veikimo principas. Iš kokių dalių sudarytas buitinis šaldytuvas. Kokios šilumą izoliuojančios medžiagos ir kokiu tikslu naudojamos šaldytuvuose. Kaip klasifikuojami šaldymo įrengimai. Kokių tipų žinote šaldymo spintas. Kokie reikalavimai maitinimo įmonių šaldytuvų kiekiui ir jų tūriui. Kokie reikalavimai šaldymo spintų eksploatacijai maitinimo įmonėse. Kaip sumažinti šaldytuvų elektros sąnaudas. Kokie reikalavimai produktų laikymui šaldytuvuose. Šaldytuvų – vitrinų klasifikacija. Kokia šaldomų prekystalių paskirtis.


Patikimiausias šiluminio ruošimo būdas - virimas, nes verdamas produktas beveik visada įkaitinamas iki 100OC , o kepamas ne visada pasiekia tokią temperatūrą. Visi šiluminio paruošimo būdai skirstomi į pagrindinius ir pagalbinius.Prie pagrindinių būdų priskiriamas virimas ir kepimas, taip pat kombinuotas šiluminis paruošimas ( troškinimas, šutinimas ir t.t ), o prie pagalbinių: apkepinimas (paseravimas), nuplikymas (blanširavimas).

Pagal technologinę paskirtį šiluminiai įrengimai skirstomi į universalius ir specializuotus, kurie dar skirstomi į virimo (katilai, autoklavai), kepimo (keptuvės, gruzdintuvės, kepimo spintos) ir pagalbinius (marmitus, šiluminius bufetus, termosus).

Pagal šilumos šaltinį skirstomi į elektrinius, garo, dujinius ir panaudojančius kurą.

Pagal pašildymo būdą - kontaktiniai šiluminiai prietaisai ir prietaisai, su netiesioginiu šildymu. Kontaktiniuose įrengimuose produkto šildymas vyksta tiesioginiu būdu, liečiantis su šildymo įrenginiu, o įrengimuose su netiesioginiu šildymu per tarpinį šilumos nešėją.

Pagal darbo principą, įrengimai skirstomi į nuolatinio veikimo, kuriuose produkto pakrovimas, šiluminis paruošimas ir iškrovimas vyksta nuosekliai , ir į periodinio veikimo .

Pagal automatizavimo laipsnį, įrengimai skirstomi į neautomatinius, kuriuose produktas pakraunamas, apdorojamas ir iškraunamas rankomis. Pusiau automatinius, kuriuose produktai pakraunami ir iškraunami rankomis, o perdirbimas vykdomas automatiškai. Ir į automatizuotus, kuriuose visos operacijos vyksta automatiškai.

Pagrindinė elektrinių šilumos aparatų dalis yra elektriniai kaitinimo elementai, kurie elektros energiją paverčia į šiluminę. Plačiausiai naudojami elektriniai šildytuvai su metaliniais-varžiniais kaitintuvais.

Šilumos perdavimas atviruose elektriniuose kaitinimo elementuose vyksta pagrindiniu spinduliavimu, arba konvekciniu būdu. Atviri kaitintuvai yra paprastai gaminami, aptarnaujami ir remontuojami, tačiau yra riboto galiojimo garantijos,nes greitai oksiduojasi ir spiralės genda.

Uždari kaitinimo elementai yra spiralės pavidalo, kuri supresuota į elektro izoliacinę masę ir patalpinta į apsauginį gaubtą. Ji apsaugota nuo mechaninių pažeidimų, bet neizoliuota nuo oro priėjimo.

Šiluma perduodama iš uždarų elektrinių kaitinimo elementų šilumos laidumu. Šie elektriniai kaitintuvai yra atsparesni negu atviri.

Pagal sudėtį elektriniai šildytuvai su metaline varža skirstomi į atvirus, uždarus (su oro sąveika) ir hermetiškai uždarus (be sąveikos su oru).

Išorinio maišymosi degikliai vadinami difuziniais, nes dujos su oru maišosi būtinai degimo kameroje ir kartu vyksta degiųjų dujų sudeginimo procesas.

Vidinio maišymosi degikliai charakteringi tuo,kad dujų ir oro maišymasis vyksta viduje pačio degiklio. Pagal oro kiekį, patenkantį į degiklius, jie skirstomi į degiklius dalinio vidinio maišymosi ir pilno vidinio maišymosi. Į dalinio maišymosi degiklius perduodama tik dalis oro, kuris aprūpina degimo procesą, o į visiško maišymosi degiklius paduodamas visas oro kiekis,reikalingas degimui. Nežiūrint į degiklių konstrukcijų skirtingumą, visi turi sekančius pagrindinius elementus: tūtą, pradinio oro padavimo reguliatorių, maišiklį, antgalį.

  • Kulinarija Konspektai
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 7 puslapiai (2616 žodžių)
  • Kulinarijos konspektai
  • Microsoft Word 23 KB
  • Šiluminė įranga ir šaldytuvai
    10 - 7 balsai (-ų)
Šiluminė įranga ir šaldytuvai. (2016 m. Sausio 13 d.). http://www.mokslobaze.lt/silumine-iranga-ir-saldytuvai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 10 d. 10:57