Skonis


Biologijos skaidrės. Skonis. Skonis – skystų arba vandenyje tirpstančių cheminių medžiagų. Skonio jutimo schema. Kartus Saldus Rugštus Sūrus Umami. Skonio rušys. Saldus skonis rodo, kad maiste yra angliavandenių kurie suteikia energijos kaip cukrus. Saldumas. Sūrus skonis naudojamas rasti ir kontroliuoti natrio. Sūrumas. Kartus skonis yra kaip įspėjamas signalas. Kartumas. Rugštus skonis rodo rugščių kiekį maiste ir skysčiuose. Rugštumas. „Mėsos proteinų“ skonis. Šį skonį suteikia glutamo rūgštis (E620) ir jos druskos (pvz. Specifinė skonio receptorių. Skonis ir temperatūra. Kiekvienas turi skirtingą kiekį Skonio receptoriai išgyvena nuo 10-14dienų Visalaik regeneruoja. Skonio receptoriai. Žmonės, kurie turi daugiau nei 10000 skonio receptorių vadinami “Superragautojais” (angl. Hipogeuzija - susilpnėjęs skonio jutimas. Skonio sutrikimai. Šaltiniai.


Sūrus skonis naudojamas rasti ir kontroliuoti natrio, kalio ir kitų druskų, būtinų išlaikyti organizmo vandens balansą ir kraujo kiekį.

Kartus skonis yra kaip įspėjamas signalas, kuris trugdo nuryti potencialiai kenksmingas medžiagas ar nuodus, dėl to dauguma jų yra kartūs žmonėms.

Specifinė skonio receptorių reakcija vyksta daug intensyviau kai maisto ar gerimo temperatūra aukštesnė Šiltesnis maistas ar gerimas yra stipresnio skono negu šaltesnis. Šilti ledai saldesni Šiltas alus kartesnis.

Kiekvienas turi skirtingą kiekį Skonio receptoriai išgyvena nuo 10-14dienų Visalaik regeneruoja, regeneracija lėtėja senatvėje Aštrus maistas sukelia skausmą Rūkymas žudo ir sumažina skonio receptorių kiekį.

Hipogeuzija - susilpnėjęs skonio jutimas. Ageuzija – visiškai dingęs skonio jutimas. Disgeuzija - nuolatos pakitęs skonio jutimas.

Skonis. (2015 m. Balandžio 16 d.). http://www.mokslobaze.lt/skonis.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 03 d. 00:28