Slauga sergant virškinimo ligomis


Slaugos aprašymas. Virškinimo sistemos ligomis sergančiųjų slauga. Burnos skausmas. Gastroezofaginio refliukso liga. Pilvo pūtimas. Vidurių užkietėjimas. Apetito praradimas.


Dažniausiai virškinimo sistemos ligomis sergančius vargina burnos skausmas, halitozė, rėmuo, disfagija, pykinimas, vėmimas, vidurių pūtimas, vidurių užkietėjimas, viduriavimas, apetito praradimas. Daugumą šių problemų padeda išspręsti slaugos veiksmai.

Dažnai pasitaiko pacientams, sergantiems sunkiomis – virškinamojo trakto ligomis: burnos ertmės vėžiu, grybeline infekcija, kolitais. Priežastys gali būti gleivinių dehidratacija nusividuriavus; avitaminozės (geležies, folio rūgšties ir vitaminų B12, B2, C trūkumas); dantenų uždegimai (stomatitai) ir išopėjimai; gleivinių lūpų bėrimai, esant imunodeficitinėms būklėms, baltymų deficitui, herpetinei infekcijai; gleivinių išsausėjimas (kserostomija) po radioterapijos ir chemoterapijos; medikamentų (antibiotikų, citioksinų, gliukokortikoidų, aspirino) pašalinis poveikis.

Slaugos veiksmai. Pacientas ir jo artimieji nuraminami, paaiškinamos problemos, jie mokomi, kaip malšinti skausmus. Burna sunkiau prižiūrima, kai atsiranda gleivinės pakitimų, kai skauda valgant, rijant vandenį ir maistą. Pacientas raginamas kvėpuoti tik per nosį. Burnos ir dantų higienos procedūros nusilpusiems pacientams atliekamos kelis kartus per dieną, prieš maitinimą, kad sumažintų skausmą burnoje, atsirastų noras valgyti, ir po kiekvieno maitinimo.

Reguliariai praskalaujama burna vėsiu vandeniu ar antiseptinėmis priemonėmis: 2 proc. lidokaino arba geriamosios sodos tirpalu ir kt. Lūpos tepamos higieniniu lūpų pieštuku ar specialiu aliejumi. Būtina tinkama dantų protezų priežiūra. Jie gerai nuvalomi dantų šepetėliu ir pasta, nuplaunami tekančiu vandeniu kelis kartus per dieną. Jei sugedę protezai yra burnos skausmo priežastis, reikia konsultuotis su dantų technikais.

Pacientas ir jo artimieji mokomi tinkamai pasirinkti maisto produktus su baltymais, vitaminais. Rekomenduojama valgyti mažomis porcijomis, lengvai ryjamą, minkštą, skystą (tyrsriubės, troškinta ar šutinta mėsa, žuvis, pudingai, košės), šaltą (toks maistas apstingdo burnos gleivinę) maistą, gerti skysčių per šiaudelį. Reikėtų vengti prieskonių, riebaus, šiurkštaus, rūgštaus, kartaus ar sūraus maisto, šviežių vaisių ir daržovių, citrusinių vaisių, geriau valgyti virtų daržovių, keptų obuolių minkštimą.

Blogas, dvokiantis kvapas iš burnos. Jos priežastys gali būti nepatologinės ir patologinės. Nepatologinę halitozę gali sukelti suvalgyti svogūnai, česnakai, žuvis, irstantys maisto likučiai, gleivinės ląstelės ir baltymai, kraujyje cirkuliuojantys aromatiniai junginiai. Dažniausiai halitozė atsiranda dėl blogos dantų ir burnos higienos. Patologinę halitozę gali sukelti stomatitas, glositas, sumažėjęs seilėtekis, kserostomija (gleivinių sausumas), burnos kandidozė, susilaikęs maistas skrandyje, obstipacijos, audinių nekrozė burnos, nosiaryklės, plaučių ertmėse, toksinės organizmo būklės.

Slaugos veiksmai. Pacientas ir jo artimieji nuraminami, paaiškiname problemos, jie mokomi, kaip mažinti šį negalavimą. Pacientas skatinamas gerti kuo daugiau skysčių. Padeda burnos higieninės priemonės: dantų, liežuvio apnašų, tarpdančių valymas, burnos gaivikliai, burnos skalavimai (ne rečiau kaip tris kart per dieną), ypač po valgio, šarminais ir rūgštiniais tirpalais su soda ir citrina 6 proc. vandenilio peroksido.

  • Slauga Aprašymai
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 4 puslapiai (2563 žodžiai)
  • Slaugos aprašymai
  • Microsoft Word 17 KB
  • Slauga sergant virškinimo ligomis
    10 - 8 balsai (-ų)
Slauga sergant virškinimo ligomis. (2016 m. Sausio 19 d.). http://www.mokslobaze.lt/slauga-sergant-virskinimo-ligomis.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 05 d. 00:26