Stiprieji alkoholniai gėrimai


Kursinis apie alkoholinius gėrimus. Viskiu referatai. Referatas apie stipriuosius gerimus. Referatai api gerimu rusis. Isvados apie degtines technologija. Gėrimai referatas.

Chemijos referatas. Įvadas. Alkoholis. Alkoholių cheminės savybės. Žemesnėje temperatūroje susidarantys eteriai. Struktūrinė formulė. Alkoholizmas. Stiprių alkoholinių gėrimų gamybos technologija. Degtinė. Viskis. Išvados. Literatūra. Tikslas: išnagrinėti stipriųjų alkoholiniu gėrimų gamybos ypatumus. Gėrimus, kuriuose yra daugiau kaip l% etilo spirito (alkoholio), vadiname alkoholiniais. Alkoholiai yra angliavandenių dariniai. Alkoholiniai gėrimai gaminami iš įvairios žaliavos ir skirtingais būdais, todėl yra nevienodo stiprumo, skonio ir aromato. Kai kurie gėrimai gaminami iš vynuogių, kitų vaisių ir uogų, medaus miežių salyklo, ryžių rauginimo būdu (vynas, midus, alus, sakė) kiti iš vyno ar raugintos melasos distiliavimo būdu (konjakas, kalvadosas, viskis, romas) arba maišant etilo spiritą su vandeniu morsais, užpilais, cukrumi, spirituotomis sultimis (degtinė, trauktinė, antpilai, likeriai), taip pat maišant etilo spiritą su nealkoholiniais skysčiais (kokteiliai, punšai). Ne vienam iš mūsų teko susidurti su alkoholiniais gėrimais. Jų būna beveik kiekviename vakarėlyje, gimtadienyje, pobūvyje ar kokiame kitokiame susibūrime. Kažin ar artimiausiu metu žmonės nustos vartoję alkoholį. Iki referato rašymo nežinojau, kad alkoholinius gėrimus galima skirstyti į tris rūšis: į natūralius, kurių stiprumas nuo 1 iki 16% alkoholio, maišytus, kurių stiprumas nuo 15 iki 80% alkoholio ir distiliuotus (spiritai), kurių stiprumas iki 80% alkoholio . Prie distiliuotų gėrimų priskiriami viskis, degtinė ir konjakas, nors neretai būtų galima priskirti ir daug daugiau, bet šį kartą aptarsiu tik degtinę ir viskį.


Gėrimus, kuriuose yra daugiau kaip l% etilo spirito (alkoholio), vadiname alkoholiniais. Alkoholiai yra angliavandenių dariniai.

Kai kurie gėrimai gaminami iš vynuogių, kitų vaisių ir uogų, medaus miežių salyklo, ryžių rauginimo būdu (vynas, midus, alus, sakė) kiti iš vyno ar raugintos melasos distiliavimo būdu (konjakas, kalvadosas, viskis, romas) arba maišant etilo spiritą su vandeniu morsais, užpilais, cukrumi, spirituotomis sultimis (degtinė, trauktinė, antpilai, likeriai), taip pat maišant etilo spiritą su nealkoholiniais skysčiais (kokteiliai, punšai).

Iki referato rašymo nežinojau, kad alkoholinius gėrimus galima skirstyti į tris rūšis: į natūralius, kurių stiprumas nuo iki 16% alkoholio, maišytus, kurių stiprumas nuo 15 iki 80% alkoholio ir distiliuotus (spiritai), kurių stiprumas iki 80% alkoholio. Prie distiliuotų gėrimų priskiriami viskis, degtinė ir konjakas, nors neretai būtų galima priskirti ir daug daugiau, bet šį kartą aptar angliavandenilių dariniai, organiniai junginiai, turintys molekulėje vieną arba kelis hidroksilus ( oh ), prijungtus prie sočiųjų anglies atomų.

šnek. Spiritas, etilo alkoholis c2h5oh. Pagal hidroksilų skaičių molekulėje alkoholiai skirstomi į monohidroksilius, dihidroksilius (glikolius), trihidroksilius (pvz. : glicerinas) ir polihidroksilius (poliolius, pvz. : sorbitas).

Medicinoje didžiausią reikšmę turi monohidroksiliai alkoholiai. Iš jų dažniausiai vartojamas ( kaip dezinfekuojanti medžiaga, kaip tirpiklis įvairių skystosioms vaistų formoms ir odą dirdinantiems linimentams gaminti ) etilo alkoholis, arba etanolis. Kur kas nuodingesni už jį metilo alkoholis, arba metanolis, ir propilo alkoholis, arba propanolis, vartojami tik tech. Tikslams. Iš kvapo metanolis ir propanolis panašūs į etilo alkoholį, todėl išgėrus vietoj pastarojo, jais apsinuodijama. Nuodingi aštraus nemalonaus kvapo butilo, amilo ir heksilo alkoholiai naudojami tik techniniams tikslams medicinoje. Monohidroksiliai alkoholiai nepasižymi nei bazinėmis, nei rūgštinėmis stialkoholiai, kaip ir vanduo reaguoja su aktyviaisiais metalais ( pvz. : reaguojant natriui su etanoliu susidaro natrio etilatas ir išsiskiria vandenilis ).

Esant koncentruotos sieros rūgšties, alkoholiai reaguoja su vandenilio halogenidų rūgštimis susidarant angliavandenilių halogenų dariniams.

Aukštoje temperatūroje ir esant dehidratuojančių medžiagų nuo alkoholio molekulių atmonohidroksiliai pirminiai alkoholiai gana lengvai oksiduojasi. Susidaro aldehidai. Pvz.

  • Chemija Referatai
  • 2011 m.
  • 8 puslapiai (2034 žodžiai)
  • Chemijos referatai
  • Microsoft Word 25 KB
  • Stiprieji alkoholniai gėrimai
    10 - 1 balsai (-ų)
Stiprieji alkoholniai gėrimai. (2011 m. Spalio 10 d.). http://www.mokslobaze.lt/stiprieji-alkoholniai-gerimai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 05 d. 14:41