Stručiai


Struciu skerdimas. Struciu ligos. Strutienos chemine sudetis. Strucio aprašymas. Struciu ukio kurimas. Strutiena isvados. Aprasymas apie strutį. Strutiena++mesa+mesos+tipas. Struciu laikymas. Strucio kiausinio sudetis.

Žemės ūkio kursinis darbas. Įvadas. Strutiena. Strutienosmaistinė vertė. Strutienos charakteristika ir jos cheminė sudėtis. Strutienos skoninės sakybės. Stručių skerdimo produktai. Oda. Odos klasifikacija. Plunksnos. Plunksnų klasifikacija. Riebalai. Kiaušiniai ir lukštai. Kiti stručių produktai. Išvados. Literatūros sąrašas.


Lietuvoje, kaip ir viso pasaulio rinkoje vis tvirtesnes pozicijas užima stručių produktai. Jų kiekvienais metais suvartojama vis daugiau. Tą įtakoja jautienos trūkumas,strutiena – unikali mėsa, savo vertine verte, skoninėmis savybėmis, paruošimo paprastumu, puikia gamybine išeiga lenkia kitas mėsos rūšis. Dietologų nuomone, stručių mėsa, turinti daug kalcio, geležies, cinko, seleno bei mažai cholesterolio ir riebalų, yra puikus sprendimas žmoniems, serganties širdies ir kraujagyslių ligomis, vertinga jų mėsa, kiaušiniai, oda ir puošnios plunksnos. Užsienyje superkami ir stručių taukai, kurie naudojami kosmetikai, akių obuoliai, tinkantys medicinai, blakstilabai aukštos kokybės, išskirtinai švelni, turinti individualų subtilų skonį stručio mėsa yra švelnesnė už veršieną ir sėkmingai konkuruoja su jautienos filė, pritraukdama vis daugiau gurmanų ir kitų žmonių, besirūpinančių savo sveikata. Tai viena sveikiausių mėsų. Dar vienas argumentas dėl ko strutiena taip greitai populiarėja visame pasaulyje – stručiai neserga jokiomis užkrečiamomdaugelis kitų mėsų, kuriose yra mažas riebalų kiekis, paprastai esti kietos ir sausos . Šiuo atveju stručio mėsa – išimtis: ir filė, ir pjausnys iš gerai paruoštos stručio mėsos yra labai švelnaus skonio. Kepant beveik nebūna kepimo nuostolių, mėsa išlieka švelni. Dažniausiai iš jos ruošiami įvairūs kepsniai, nors mėsos pramonėje yra gaminamos ir rjoje labai mažai riebalų, nėra cholesterolio, daug geležies. Švelni, liesa ir sveika stručio mėsa yra tamsiai raudonos spalvos, neturi kremzlių, gyslų ar plėvių. Stručio mėsa daypatingo dėmesio nusipelno tas faktas, kad stutienoje yra daug būtinųjų nesočiųjų riebalų rūgščių – linolo ir linoleni, kurių žmogaus organizmas negamina, o gali jas tik skaidyti lentelė: kaloringumas, riebalų ir cholesterolio kiekis bei riebiųjų rūgščių profilis struktūroje, žalioje naminių paukščių masėje ir žalioje jautienoje. Šaltinis: salesas ir kt.

Strutienoje yra palyginti daug archidono rūgšties, priklausančios ilgagrandininių polinesočiųjų riebiųjų rūgščių grupei. Šių rūgščių labiausiai reikia gimimo laikotarpiu, jos taip pat reikalingos nėščioms motinoms, senyvo amžiaus žmonėms. Bei palyginti daug g mėsos kokybė labai susijusi su ph mažėjimu raumenyse po pjovimo. Spartus ph mažėjimas, be kita ko, sąlygoja raumenų baltymų denatūraciją, riboja galimybes išlaikyti vandenį, nulemia mėsos spalvos, struktūros, trapumo, skonio ir kvapo pokyčius ir tuo būdu daro didelį poveikį jos laikymo pakuotei trukmei.

Stručiai. (2011 m. Kovo 19 d.). http://www.mokslobaze.lt/struciai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 10:22