Studentų maitinimosi įpročiai


Kulinarijos referatas. Santrauka. Įvadas. Teorinė analizė. Tyrimo duomenų analizė. Išvados. Literatūros sąrašas. Priedai.


Pastaruoju metu vis daugėja temų apie tai, jog ligos, kuriomis seniau susirgdavo seni žmonės, jau pasiekia ir jaunus žmones, o ypač tuos, kurie intensyviai mokosi ir dirba. Tam didelę įtaką daro netinkamas maitinimasis, kuris ne tik, kad nesuteikia organizmui visų reikalingų medžiagų, bet ir sukelia sveikatos problemas. Kadangi tokių susirgimų daugėja, ypač svarbu yra išsiaiškinti, kokia yra studentų mityba ir įpročiai ir ar ji atitinka sveiko maitinimosi principus.

Tyrimo tikslas – išsiaiškinti, kokie studentų maitinimosi įpročiai.

Tyrimo uždaviniai: apibūdinti tinkamo maitinimosi principus; išanalizuoti studentų maitinimosi principus.

Tyrimo objektas – maitinimosi įpročiai.

Tyrimo metodika – tyrimo metu buvo apklausti 35 I – IV kurso studentai, vyrai ir moterys, kurių amžius siekia nuo 18 metų iki 23-ejų ir daugiau. Pasirinktas kiekybinis tyrimo metodas, sudaryta anoniminė anketa su 15 klausimų.

Atlikto tyrimo rezultatai parodė, jog daugumos studentų maitinimosi įpročiai pasikeitė jiems pradėjus studijuoti aukštojoje mokykloje. Kadangi pasikeitė gyvenimo sąlygos, atsirado daugiau užimtumo bei streso, jauni žmonės per dieną valgo mažiau kartų nei reikėtų, norint palaikyti sveiką gyvenimo būdą, bent kelis kartus per dieną užkandžiauja ir beveik pusė apklaustųjų jaučia sveikatos negalavimus, kurie yra susiję su netinkamu maitinimusi.

Temos aktualumas. Įstoję į aukštąsias mokyklas, jauni žmonės pradeda naują savo gyvenimo etapą – daugelis išsikrausto iš tėvų namų, tampa savarankiški, atsakingi už savo gyvenimą ir kas be ko, patys privalo savimi pasirūpinti. Pradėjus studijuoti pasikeičia gyvenimo tempas, dingsta mokyklos laikais buvusi rutina, kartu su visu tuo pasikeičia ir maitinimosi įpročiai. Maistas yra būtina sąlyga, reikalinga siekiant palaikyti reikiamą organizmo veiklą bei gerą sveikatą. Jis privalo būti vartojamas įvairus, ir augalinis, ir gyvūninis, kad būtų gaunama kuo daugiau reikalingų maistinių medžiagų (riebalų, baltymų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų). Vienus iš jų panaudoja ląstelės struktūriniams komponentams sudaryti, kitus – energijai gauti, dar kitus – medžiagų apykaitai reguliuoti, todėl mityba turi būti racionali ir pilnavertė. Daug žmonių, o ypatingai jaunų, mano, jog yra sveiki ir maitinasi tinkamai, nes jaučiasi puikiai, nesiskundžia jokiais nemaloniais simptomais, tačiau tai nereiškia, kad netinkamas maitinimasis jų organizmui nedaro žalos. Neretai tie, kurie visąlaik jautėsi puikiai ir didžiavosi galintys valgyti „viską iš eilės“, nes nestorėja, neapsinuodija ir pan., sužino, jog serga cukriniu diabetu, turi rimtų širdies ar virškinimo sistemos problemų, kurios pasirodo tik tuomet, kai negalavimas jau būna rimtas. Norint išvengti tokių bėdų, svarbu nuolat maitintis sveikai. Tai yra ypač svarbu jauniems žmonėms, studentams, kadangi didelis krūvis, stresas, įtemptos dienos ir net miego trūkumas išsekina jauną organizmą, o nesveikas maistas situaciją tik dar labiau pablogina. Taip pat neretai studentai būna tokie užimti, kad neturi laiko maisto gaminimui, o maitinimasis kavinėse ar valgyklose reikalauja nemažai išlaidų, tad yra dažniau užkandžiajama ir valgoma tai, kas greitai sukelia sotumo jausmą ir neužima daug laiko gaminimui – saldumynai, sumuštiniai, pusfabrikačiai. Taigi, sveikas maitinimasis studentams yra labai svarbus, siekiant ne tik puikių mokslo rezultatų, bet ir geros gyvenimo kokybės.

  • Kulinarija Referatai
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 21 puslapis (2827 žodžiai)
  • Kulinarijos referatai
  • Microsoft Word 1091 KB
  • Studentų maitinimosi įpročiai
    10 - 5 balsai (-ų)
Studentų maitinimosi įpročiai. (2016 m. Sausio 14 d.). http://www.mokslobaze.lt/studentu-maitinimosi-iprociai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 04 d. 04:01