Suvalkijos patiekalai


Technologijų referatas. Suvalkijos kulinarinis paveldas. Receptai. Technologinės kortelės. Reikalinga specifinė įranga, žaliavoms, gamybos ypatumai.


Tarp šaltų užkandžių populiariausi mėsos ar žuvies patiekalai, taip pat vyrauja pačios įvairiausios salotos bei mišrainės. Šaltiena vienas iš paklausiausių šaltųjų pateiaklų, kadangi suvalkijoje nuo seno šaltiena būdavo verdama beveik kiekvienai progai. Šventiniams stalams dažniausiai gaminama įdarytos vištos, kurios kartu būna ir stalo puošmena.

Karštųjų patiekalų pasirinkimas esti pakankamai didelis. Gaminami patiekalai tenkinti net pačio įnoringiausio svečio pageidavimus. Karštųjų patiekalų įdarui labiausiai naudojami maisto produktai yra grybai arba sūris. Įdarui taip pat labai tinka pakepinti svogūnai, morkos bei grybai. Prie karštų patiekalų tiekiami padažai taip pat iš įvairiausių maisto produktų, pagal užsakovų pageidavimus, tačiau ir čia dominuoja grybai.

Svogūnai supjaustomi kvadratėliais ir pakepinami riebaluose. Duona supjaustoma mažais kubeliais ir taip pat pakepinama, pabarstoma druska.Viskas sumaišoma ir užpilama majonezu.

Kubeliais supjaustomi išvirę burokėliai, morkos, bulvės, taip pat raugintas agurkas. Suberiamos išvirusios pupelės, įpjaustomas svogūnas, dedama druskos, pipirų. Viskas sumaišoma, užpilama sėmenų aliejumi.

Šonkauliukai susukami į kelmo pavidalą, į vidų dedama į vairiais prieskoniais paskaninta malta mėsa. Kepama orkaitėje. Viršus papuošiamas įvairiais žalumynais, galima apdėti grybais, kotas - iš bulvės, kepurė – iš pusės pomidoro.

Mėsa supjaustoma 1,5-2 cm. Dydžio kubeliais, sudedami prieskoniai, viskas gerai permaišoma rankomis, kad prieskoniai pasiskirstytų tolygiai. Kietai sukemšama į pasūdytą kiaulės skrandį ar pūslę. Brandinama 5 dienas, po to 2 savaites rūkoma šaltuose juodalksnio dūmuose. Tai šventinis patiekalas.

Lašinių gabalai formuojami iš tam tinkamų skerdienos dalių. Prieš sūdant lašiniai 3 paras vėsinami, gerai įtrinami druska, apibarstomi kitais smulkintais prieskoniais. Per 2-3 savaites sūdant medinėje geldoje apverčiami 2-3 kartus ir palaistomi atsiradusiu sūrymu. Kai pakankamai įsisūri, 2 dienas apdžiovinami ir dar 3-4 dienas rūkomi šaltuose juodalksnio dūmuose.

Mėsa sumalama mėsmale. Lašiniai labai smulkiai supjaustomi. Sededama druska, pipirai, cukrus sumaišytas su salietra. Viskas gerai išmaišoma ir sukimšama į švariai išplautas, išskustas žarnas.

Rūgpienis pakaitinamas iki 50 laipsnių karščio, į jį supilamas saldus pienas, vėl pakaitinama, įberiamas žiupsnelis citrinos rūgšties, o kai pienas susitraukia, po to sliagiama 2 val. Po to sūris išimamas iš sūrmaišio.

Duona supjaustoma 1 cm kubeliais, uogos sutrinamos, viskas sudedama į didelį dubenį ir užpilama vandeniu, kuriame buvo ištirpintas cukrus.

Suvalkijos patiekalai. (2015 m. Kovo 19 d.). http://www.mokslobaze.lt/suvalkijos-patiekalai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 07 d. 20:24