Sveika mityba konspektas (2)


Medicinos konspektas. Sveikos mitybos esme. Pagrindinės maisto medžiagos. Teorinis ir tikrasis (faktinis) patiekalų kaloringumas. Faktinis kaloringumas. Duonos mitybine verte. Vaisių ir daržov. Reikšmė. Skaid. Medž. Lksenobiotikai, mikotoksinai. No hig ivertinimas. Pieno ir jo gaminiu mityb verte. Kiausinio mit verte ir hig ivertinimas. Mesos mit verte ir hig ivertinimas. Mesos parazitai. Zuvies mityb verte ir hig nust. Bealkoholiniai geriamai. Alkoholiniai gerimai. Nebakt kilm apsinuod. Bakt kilm apsin. Farmacininkų darbo higiena. Profesinis sergamumas Lietuvoje, jį įtakojantys faktoriai. Organizmo psichofiziologiniai pakitimai darbo metu. Nuovargis ir pervargimas. Jų priežastys ir simptomai, įtaka sveikatai, profilaktika. Fizinio ir protinio nuovargio įvertinimo metodai. Stresas, jo formavimosi priežastys ir įtaka sveikatai. Maisto davinio kaloringumas. Maisto davinio kaloringumo tyrimas. Netto kaloringumo nustatymas. Darbo aplinkos veiksnių klasifikacija. Darbo sąlygų higieninis įvertinimas. Darbo sunkumas ir įtampa, jų kriterijai. Triukšmas, ultragarsas, jų įtaka sveikatai, profilaktika. Vibracija, jos įtaka sveikatai, profilaktika. Kenksmingi psichofiziologiniai veiksniai, jų klasifikavimas. Netoksiškos dulkės klasifikavimas, fizinės ir cheminės savybės, įtaka sveikatai. Cheminiai veiksniai, jų įtaka sveikatai. Toksinių medžiagų klasifikavimas, patekimo į organizmą būdai, metabolizmas. Kancerogeninės medžiagos, jų įtaka sveikatai. Ergonominiai reikalavimai darbo vietai. Individualios apsaugos priemonės. Sveikos mitybos esme. Pagrindinės maisto medžiagos. Mitybos normos. Teorinio ir faktinio kaloring nust ir ivert. Faktinis kaloringumas. Grūdų gaminiai. Duona ir jos gam. Daržovės. Vaisiai ir uogos. Ksenobiotikai maiste. Pienas ir pieno prod. Kiaušiniai. Mėsos ir žuvies mit vertė. Invaziniai susirg, plintantys per maistą. Bealkohol gėr hig charakterist. Alkoh gėr hig charakteristika. Nebakt kilm apsinuodij maistu. Bakt kilm apsinuodij maistu.


1.sveikos mitybos esme. Mityba turi buti racionali, subalansuota ir sveika. Subalansuota mityba, kai organizmas gauna optimalu kieki baltymu, riebalu ir a/v ir mineraliniu medz. Sveika mityba be ksenobiotiku ( medziagu, uztersianciu maisto produktus. Susidare is trasu, pasaru, vaistu ir t.t) del nesveikos mitybos atsiranda: isemine sirdies liga, arterine hipertenzija, piktybiniai navikai, dantu eduonis, nutukimas, osteoporoze, anemija, jodo trukumo sutrikimai.

4 teorinis ir tikrasis (faktinis) patiekalų kaloringumas. Skirtumas tarp teorinio ir tikrojo kaloringumo parodo, kiek trūksta kalorijų davinyje. Skaičiuojant teorinį maisto davinio kaloringumą reikia žinoti patiekalų ruošimui sunaudotą produk kiekį, turėti produktų atliekų lenteles, turėti produktų chem sud lent.

Žinant patiekalo paruošimui sunaudotų produktų kiekius, pagal atliekų lenteles apskaičiuojama, kiek gryno produkto sunaudota patiekalo paruošimui. Pagal chemines maisto produktų sudėties lenteles sužinomi R, B, a/v kiekiai g. Energinę maisto vertę nustatome, padauginę baltymų kiekį iš 4, riebalų iš 9, angliavandenių iš 4, gautus rezultatus sudėjus, randamas teorinis patiekalų kaloringumas. Energinė maisto vertė apskaičiuojama pagal formulę X = Kb x (B - B1) + Kr x (R - R1) + Ka (A - A1) ( kcal), kur: B R A – B, R, a/v kiekis patiekale; B1R1A1 - suirusių B, R, a/v kiekis paruošimo procese g. KbKrKa - koeficientai energinės vertės B, R, a/v,(kcal). Tikrasis kaloringumas (faktinis) nustatomas laboratorijoje pašalinus nevalgomas dalis. Ištiriamas ir apskaičiuojamas: sausų medžiagų kiekis - džiovinimo metodu, B kiekis Kjeldalio metodu, R kiekis Soksleto metodu arba su butirometrais, min medž kiekis (pirmojo patiekalo svoris dauginamas iš koeficiento 0.0012, antrojo patiekalo - iš 0.01.), a/v kiekis (a/v kiekis = sausos medžiagos - (B+ R + Min medž)

Faktinis kaloringumas apskaičiuojamas : X = C - (B+R+M)/x Ka+B x Kb+R x Kr (kcal), kur : C - sausų medž kiekis g; M - min medž kiekis g; B, R – B,R kiekis g; KaKbKr - energinės vertės koeficientai. Gavus faktinį davinio kaloringumą, B, R, a/v galima paskaičiuoti teorinio kaloringumo ir chem sud nukrypimą nuo tikrojo (faktinio), naudojant šias formules :Xb=(B1-B2)100/B2 Kur, Xb, Xr, Xa, Xc - nukrypimas B, A, R energetinės vertės nuo teorinio kaloringumo procentais; B1, R 1, A1, E1 - faktinis B, R, A, energetinės vertės kiekis (kcal); B2, R2, A2, E2 - teorinis B, R, A, energet vertės kiekis g.;

Faktinis kaloringumas turi skirtis ne daugiau kaip ± 5 proc. nuo teorinio kaloringumo.

5. Duonos mitybine verte. Duona yra vienas iš pagrindinių maisto produktų. Kurios sudėtis yra: 43-50% vandens, 40-45% angliavandenių, 5-8% baltymų, 1-5% riebalų. Duonos mitybinė vertė priklauso nuo miltų iš kurių ji pagaminta. Duonoje esančiuose baltymuose nėra visų būtinų amino rūgščių. Pagrindinis duonos baltymas yra glitimas. Pagrindinis duonos angliavandenis yra krakmolas. Rupių miltų duona turi daugiau baltymų, mikroelementų ir vitaminų. Tačiau maisto medžiagos yra lengviau įsisavinamos tos duonos, kuri kepama iš aukštesnės rūšies miltų. Didžiausias maistinių skaidulų kiekis yra grūdo apvalkale ir branduolyje. Suaugęs žmogus per dieną suvalgo vidutiniškai 300-400 gramų duonos, o kartais, fiziškai padirbėjęs, ir 600-700 gramų. Ji tiekia apie 600-900 kcal energijos per parą. Iš makroelementų duonoje yra nemažai kalio, natrio, chloro, fosforo. Duonoje t.p. randami mikroelementai varis ir manganas.Higieninis nust.: organoleptinis tyrimas-turi buti nustatytos formos, lygiu pavirsiumi, be itrukimu, pusliu, neapdegusi. Rugines pluta ruda, o kvietines sviesiai ar tamsiai gelsva, neatsokusi. Minkstimas akytas, gerai iskepes, nelipnus. Kvapas malonus. Skonis malonus, nekartus. Negali buti pelenu, pelesiu, duonines ligos pozymiu. Akytumas-duonos akutese esancio oro turis. Kvitine ne<55%, rugine ne<42%. Akytumas mazesnis nedakeptoj duonoj. Rugstumas- kvietine iki 6°, rugine iki 12°. Dregme- apie 49%

  • Medicina Konspektai
  • 2014 m.
  • 20 puslapių (13216 žodžių)
  • Medicinos konspektai
  • Microsoft Word 71 KB
  • Sveika mityba konspektas (2)
    10 - 3 balsai (-ų)
Sveika mityba konspektas (2). (2014 m. Lapkričio 03 d.). http://www.mokslobaze.lt/sveika-mityba-konspektas-2.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 09 d. 02:10