Šventės planavimas Kviečiu arbatėlės


Maisto technologijos savarankiškas darbas.

Darbo tikslas. Uždaviniai. Įvadas. Dėstymas. Šventės organizavimas. Saldžių patiekalų patiekimas. Arbatos pateikimas. Valgiaraštis. Šalti saldieji patiekalai. Miltinės konditerijos patiekalai. Kiti patiekalai. Gėrimai. Receptūros. Pyragas su graikiniais riešutais. Rudeniniai sausainiai. Išvados. Literatūros šaltiniai.


Arbatėlės organizavimo tradicija yra sena. XVII – XIX a. kai kuriose šalyse buvo netgi nustatytas arbatos laikas: Anglijoje – tik 17 val., Rusijoje tarp 20-23 valandos. Įprasta arbatėlės trukmė ne ilgiau kaip dvi valandos. Ji rengiama nuo 16 iki 18 valandos. Vaišės organizuojamos nedidelėje salėje ( ne valgomajame, bet svečių kambariuose), bendras stalas neruošiamas. Svečių paprastai būna 6 – 12 žmonių, bet gali būti ir daugiau. Salės apšvietimas prislopintas. Stalai statomi sales centre ar kampe po sienine lempa.

Arbatėlei rekomenduojami pyragai, pyragaičiai, biskvitai, keksai, sausainiai, saldainiai, migdolai, saldūs riešutai, vaisiai suflė. Šaltųjų užkandžių, išskyrus sumuštinius, nepatiekiama. Iš gėrimų vaišinama saldžiu, pusiau saldžiu vynu, konjaku, romu, likeriu. Tinka šampanas.

Arbatėles metu valgiai patiekami tokia seka: pirmiau saldūs patiekalai, paskui arbata su miltiniais konditerijos gaminiais, o galiausiai vaisiai, riešutai ir saldainiai.

Stalas yra stačiakampio formos padengtas balta staltiese, nuo krašto nukarę 30-35 cm, vidurinė lenkimo linija per patį centrą. Stalas dekoruojamas gėlemis (1 paveikslas).

Arbatėles metu kiekviena svečiui padedama deserto lėkštė, šalia jos dešinėje pusėje deserto peilis ar šaukšas (torto šakutė), kairėje – deserto šakutė. Priešais lėkštę pastatoma taurelė, už jos – vaisių įrankiai. Servetėle dedama ant deserto lėkštės. Vaisių lėkštelės padedamos ant stalo šalia vaisių vazos.

Šventės planavimas Kviečiu arbatėlės. (2016 m. Vasario 21 d.). http://www.mokslobaze.lt/sventes-planavimas-kvieciu-arbateles.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 04 d. 06:08