Sviestas


Fizikos savarankiškas darbas. Įžanga. Produkto cheminė sudėtis. Remenduojamos sviesto paros normos. Sviesto komponentai ir jų maistinė vertė. Riebalai. Angliavandeniai. Angliavandenių šeima. Baltymai. Vitaminai. Mineralinės medžiagos. Vanduo. Išvados. Literarūros šaltiniai.


Tradicinės sudėties svieste yra apie 82% riebalų, 0,5% baltymų, 1-1,3% angliavandenių, mineralinių medžiagų A, D, E, B1,B2, PP, vitaminų.100 g.energinė vertė – 621- 748 kcal. Lietuviškame valstiečių svieste – pieno riebalų yra ne mažiau kaip 71,5 %, bet ne daugiau kaip 73,5%. Mažesnio riebumo svieste pieno riebalų yra ne mažiau kaip 39%, bet ne daugiau kaip 41%.

Išrūgų sviestas yra skirtas perdirbti.

Kuo labiau sviestas patenkina žmogaus maisto medžiagų poreikius, sviesto maistinė vertė didesnė. Kuo daugiau svieste yra polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, tuo geresnė yra gaminio konsistencija, tačiau jo vartojimo laikas nuo to nedidėja.

Sviestas. (2014 m. Gegužės 21 d.). http://www.mokslobaze.lt/sviestas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 03 d. 17:48