Tailando virtuvės technologinė programa


Maisto technologijos diplominis darbas.

Teorinė dalis. Informacijos šaltinių apžvalga. Tailandas – gurmanų rojus. Atlikus tyrimą tapo aišku, jog susidomėjimas Tailando virtuvės patiekalais yra, žmonės pageidautų paragauti įvairių pirmųjų, antrųjų, šaltųjų petiekalų ir desertų, kurie populiarūs Tailande. Maistas yra būtinas žmogaus gyvybinei veiklai, nes su juo mesa gauname energiją. Energija matuojama kilokalorijomis (kcal) arba kilodžiauliais (kJ). Tai, kiek kilokalorijų mums reikia, priklauso nuo daugelio dalykų svorio, amžiaus, lyties, darbo ir poilsio pobūdžio. Pažangios maisto gaminimo technologijos. Biudžetas. Tyrimo išlaidų apskaičiavimas.


    Tailando karalystė buvo įkurta XI a., istorinis karalystės vardas – Siamas. 1939 m. šaliai buvo suteiktas Tailando (Thai Land –„Laisvųjų šalis“) pavadinimas. Skirtingai nuo kitų Rytų Azijos valstybių, Tailandas niekada nebuvo kolonizuotas.

    Nors tikslių duomenų apie tajų atsiradimą nėra, archeologiniai tyrinėjimai šalies šiaurės rytuose liudija, kad daugiau nei prieš penkis tūkstančius metų čia klestėjo bronzos amžiaus senovės civilizacija. Kai kurie mokslininkai teigia, kad šiuolaikinių tajų protėviai kilo iš Pietų Kinijos. Tailande gyvena per 60 milijonų gyventojų, priklausančių įvairioms etninėms grupėms – daugiausiai tajų (apie 60%), laosiečių, kinų, mongolų, khmerų, malajų, persų ir indų. Beveik 80% Tailando gyventojų verčiasi žemdirbyste. Tai daugiatautė šalis, kurioje gyvena daugiau nei 50 įvairių tautybių gyventojų. [5]

Tailandiečių valgiai populiarūs visame pasaulyje. Ruošiant kiekvieną patiekalą, tiek aitriųjų čili paprikų, tiek švelnesnius, laikomasi pagrindinio principo - harmonijos. Tailandiečių virtuvė - tai amžių santuoka: senovės Rytų ir Vakarų įtaka darniai susilieja į kažką unikalaus, tailandietiško. [7]

Tailando virtuvė neatsitiktinai yra vadinama gurmanų rojumi, pamėgtu ypač europiečių bei kitų pasaulio šalių turistų. Vietinė virtuvė laikoma viena geriausių ne tik Rytų Azijoje, bet ir visame pasaulyje.Ekskursiją po šios šalies virtuvės užkulisius galima pradėti paminint faktą, jog didžiąją dalį tailandiečių gyvenimo užima būtent maistas. Tailandiečiai valgo dažnai ir skaniai; restoranai ir užkandinės visada pilnos klientų, nenuobodžiauja ir gatvės maisto prekeiviai. Sakoma, jog susitikę du tailandiečiai pradeda kalbėti ne apie orą, kaip yra įprasta pas mus, tačiau apie... maistą, užduodami klausimą: „Ar jau pavalgei?“. Be to, tie patys turistai tailandiečius gali lengvai užtikti nuolat ką nors kramsnojančius arba paskubomis besvarstantį, ką jam užkandus. Tailandietis retai kada susiranda tinkamą vietelę prisėsti pavalgyti – valgoma visur ir nuolat, ypač taip elgiasi jaunimas ir paaugliai. Iš tiesų, kaip ir daugelyje kitų pasaulio vietų, taip pat ir Tailande yra pusryčiai, pietūs bei vakarienė, tačiau kiekvienas vietinis gyventojas mėgsta užkandžiauti ypač dažnai. Tas pats dėsnis pastebimas ir kiekvieno valgymo metu: kol šeimininkas ar padavėjai restorane pateiks kitą patiekalą, svečiui tuo metu bus pasiūlyta pakramsnoti užkandžiais, kurie neretai būna saldūs. Pavyzdžiui, lengvi ryžių paplotėliai. Galbūt dėl to tajai gavo valgytojų tautos vardą. Tokiu atveju daugeliui iš mūsų gali kilti natūralus klausimas: kodėl tailandiečių nekankina viršsvorio problemos, kurios yra tapusios galvos skausmu amerikiečiams, kurie taip pat mėgsta dažnai ir gausiai pavalgyti. Tad vertėtų pažvelgti giliau į šios šalies tradicinę virtuvę.

Tajų patiekalai garsėja kaip turintys mažai cholesterolio, lengvesni nei vakarietiški valgiai (galbūt dėl to niekada Tailando gatvėse bei gatvelėse nesutiksi sunkiai bepaeinančio žmogaus nuo persivalgymo, nors ten valgyti dažnai – įprasta ir normalu) bei gausiai naudojamos įvairios žolelės, turinčios gydomųjų savybių. Indijoje plačiai naudojamas lydytas sviestas, esantis pakankamai riebus, Tailande pakeistas į kokoso riešutų aliejų bei pieną. Iš kokosų pieno gaminama netgi sriuba „tom kha“ ar grietinėlė. Tad kokosas Tailande lengvai pakeičia pieną ir jo produktus bei savo populiarumu užima antrą vietą po ryžių. Aštrius, skonį nustelbiančius prieskonius stengiamasi sušvelninti bei skonį pagerinti šviežiomis žolelėmis. Nepaisant to, Tailando virtuvė ir toliau pasaulyje išlieka žinoma kaip aštraus skonio dėl gausiai naudojamos paprikos, įvairių rūšių ypač aštrios kario pastos, iš Europos atgabentų svogūnų ar česnakų bei kitų atogrąžų kraštams būdingų švelnesnių prieskonių, pavyzdžiui, imbiero, mangų, bazilikų ar citrininės melisos bei iš Europos atkeliavusiomis petražolėmis, svogūnų laiškais, citrinomis. Tačiau tuo pat metu neretai besimėgaujantys maistu vaišinami pakankamai saldžiais desertais iš egzotinių vaisių: melionų, papajų ir kitų vaisių kompotais, kartais paskaninamais jazminų vandeniu. Kaip desertas čia patiekiamos ir cukruotos pupelės, mango su ančiuvių pasta, kartūs melionai su kiaulienos faršu arba saldūs paplotėliai, pripildyti cukruotų džiovintų krabų. Tokie aštraus ir saldaus bei sūraus maisto kontrastai dera kiekvieno tailandiečio virtuvėje, nes geram tailandiečiui virėjui labai svarbi patiekalo harmonija. Idealaus valgio sudėtyje, vietinių gyventojų supratimu, turi būti bent vienas saldus, aštrus, rūgštus ir sūrus komponentas.

Tailando virtuvės technologinė programa. (2017 m. Sausio 09 d.). http://www.mokslobaze.lt/tailando-virtuves-technologine-programa.html Peržiūrėta 2017 m. Vasario 21 d. 04:56