Technologijių egzaminas daržovinis patiekalas


Technologijų aprašymas.

Techninė užduotis. Santrauka. Įvadas. Projektavimas. Idėjos paieška, raktiniai žodžiai/sąvokos analogai, jų analizė, apibendrinimas. Projektuojamojo produkto analogų vaizdai. Pagamintas gaminys-įdarytos cukinijų puselės. Kuriamo gaminio grafinis vaizdas. Technologiniai procesai ir rezultatai. Konstravimas. Technologiniai procesai. Skaičiavimai/ekonominis pagrindimas. Išvados. Informacijos šaltiniai. Spausdinti informacijos šaltiniai. Elektroniniai informacijos šaltiniai. Priedai.


Šiame TE darbo apraše nagrinėjama daržovinis patiekalas „Cukinijos puselės įdarytos daržovėmis“. Dauguma daržovių yra greitai gendantys produktai, todėl netinka ilgam laikymui.

Organizuoja darbo procesą ir kuria/gamina produktą. Pradeda rengti egzamino baigiamojo darbo aprašą: titulinį lapą, „projektavimo“ dalį

Organizuoja darbo procesą ir kuria/gamina produktą. Rengia egzamino baigiamojo darbo aprašo „informacijos”, „medžiagų” ir „darbo priemonių” dalis

Išanalizavus gaminių analogus, pasidomėjus literatūra apie karštus daržovinius patiekalus, įvertinus jų privalumus ir trūkumus, nusprendžiau pasirinkti ir pagaminti karštą daržovinį patiekalą ,,Žemaičiu blynus“.

Kuriamo produkto paskirtis- patiekalas skirtas visavertei žmonių mitybai. Gaminamo patiekalo raktiniai žodžiai- žemaičių blynai, daržoviniai patiekalai, kurie padeda kryptingai ieškoti informacijos internetinėje ertmėje.

Bruto – neapdorotų maisto produktų kiekis, reikalingas patiekalui ar gaminiui pagaminti, (nenuvalyti produktai), išreikštas kilogramais, gramais.

Išeiga – patiekalo ar gaminio svoris, kuris pateikiamas galutiniam vartotojui.

Įdaras – kulinarijos gaminių priedas, kuriuo užpildomas tam tikro gaminio vidus.

Kepimas – pagrindinis patiekalų šiluminio paruošimo būdas.

Kepimas orkaitėje - kepama nedideliame riebalų kiekyje 180- 270°C.

Neto – maisto produktų kiekis, reikalingas patiekalui ar gaminiui pagaminti (atliktas pirminis paruošimas), išreikštas kilogramais, gramais.

Prieskoniai – produktai suteikiantys maistui savitą aromatą ir skonį.

Receptūra – pagrindinis maitinimo įmonės patiekalo ruošimo dokumentas.

Rūšis – kai kurių žaliavų kokybės rodiklis.

Technologinė kortelė – aprašomas patiekalo ar gaminio gamybos procesas.

Technologinis paruošimas – technologinių operacijų atlikimo eilės ir kitos gamybos nuorodos.

Technologinis procesas – gamybos metu atliekama tam tikra operacija.

Technologinė schema – nubraižytas gaminio gamybos eigos eiliškumas.

Mentelė. Įrankis skirtas maišyti arba vartyti kepamus produktus.

Cukinija. Tai moliūginė daržovė virtuvėse vartojama įdaryta, kepta, virta. Turinti kalio, vario, magnio, kalcio, geležies, cinko, fosforo medžiagų. Žalia vartojama retai. Taip pat iš jos gaminamos uogienės, kompotai.

Cukinijos perpjaunamos išilgai, išskobiamos sėklos. Cukinijų puselės įtrinamos druska ir kvapniaisiais pipirais, paliekama pastovėti. Paprika, morka (3-4 mm.), pomidoras ir baklažanas supjaustomi stambiais kubeliais, susmulkinamas svogūnas (2-3 mm.) kubeliais. Keptuvėje įkaitinamas aliejus, suberiami svogūnai, trumpai pakepinami, sudedami supjaustyti morka, baklažanas, paprika. Kepama, kol šiek tiek suminkštės, pasūdoma, pagardinama raudonėliais, druska ir pipirais, baigiant kepti įmaišomi vyšniniai pomidorai. Cukinijų puselės įdaromos apkeptomis daržovėmis, uždedamas šaukštas mocarela lydyto sūrio, suvyniojama į folija ir kepama 180o C temperatūroje konvekcinėje krosnyje 25 minutes, išėmus pabarstoma tarkuotu sūriu. Papuošiama mėtomis ir mocarelos sūrio rutuliukais su baziliku ir vyšniniais pomidorais.

  • Technologijos Aprašymai
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 23 puslapiai (2109 žodžiai)
  • Technologijų aprašymai
  • Microsoft Word 911 KB
  • Technologijių egzaminas daržovinis patiekalas
    10 - 6 balsai (-ų)
Technologijių egzaminas daržovinis patiekalas. (2016 m. Vasario 29 d.). http://www.mokslobaze.lt/technologijiu-egzaminas-darzovinis-patiekalas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 07 d. 10:48