Temperatūros ir maisto medžiagų kiekio įtakos mielių fermentacijos reakcijos greičiui tyrimas


Biologijos laboratorinis darbas. Tyrimo objektas. Ryšiai su mokomaisiais dalykais. Tyrimo metodai. Tyrimo rezultatai.


Tyrimo objektas. Mielės - tai vienaląsčiai organizmai, nelytiškai besidauginantys mitozės būdu arba pumpuravimu. Alaus mielės (Saccharomyces cerevisiae) nelytiškai dauginasi pumpuravimu: maža ląstelė, kuri, išaugusi iki tam tikro dydžio, atsiskiria. Trūkstant maisto, mielės dauginasi lytiniu būdu - susidaro aukšliai ir aukšliasporės.

Kai mielės raugina terpę, jos pagamina etano1į ir anglies dvideginį. Laukinės mielės auga ant vaisių. Taigi nuo seno žinoma, kad jų yra ir ant vynuogių, skirtų vynui gaminti. Dabar vyno gamybai į beveik sterilias vynuogių sultis įdedama atrinktų mielių rūšių. Mielių taip pat deda į paruoštus grūdus darant alų. Alui ir putojantiems vynams reikalingas susidaręs etanolis ir anglies dvideginis; darant neputojantį vyną, jis išleidžiamas. Kepimo pramonėje mielių išskirtas anglies dvideginis yra rūgimo priemonė, priverčianti tešlą kilti.

Mielės žmonijai pasitarnauja ir kitaip. Jos naudojamos genetinės inžinerijos bandymams.

Problema. Anaerobinėmis sąlygomis mielėse gliukozė skaidoma iki piruvo rūgšties, o vėliau susidaro CO2 ir etanolis. Šis procesas vadinamas alkoholiniu rūgimu arba fermentacija. Fermentacija naudojama kepimo pramonėje, gaminant alų, vyną, bioetanolio sintezei, kuris naudojamas kaip automobilių degalai.

  • Biologija Laboratoriniai darbai
  • 2015 m.
  • Lietuvių
  • 5 puslapiai (739 žodžiai)
  • Gimnazija
  • Biologijos laboratoriniai darbai
  • Microsoft Word 14 KB
  • Temperatūros ir maisto medžiagų kiekio įtakos mielių fermentacijos reakcijos greičiui tyrimas
    10 - 9 balsai (-ų)
Temperatūros ir maisto medžiagų kiekio įtakos mielių fermentacijos reakcijos greičiui tyrimas. (2015 m. Gruodžio 20 d.). http://www.mokslobaze.lt/temperaturos-ir-maisto-medziagu-kiekio-itakos-mieliu-fermentacijos-reakcijos-greiciui-tyrimas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 03 d. 11:47