Teršalai maiste


Tersalai maisto produktuose. Nitratai maiste. Pesticidai maiste. Tarsa darzoviu. "pesticidai maiste". Pesticidai maisto produktose. Nitratai ir pesticidai vaisiuose. Chemikalai maiste. Skaidres maisto tarsa. Chemikalu likuciai maisto produktuose.

Chemijos konspektas. Didelį nerimą mums turėtų kelti teršalų – sunkiųjų metalų, pesticidų, nitratų, hormonų ir antibiotikų likučiai maisto produktuose, nes jų poveikis sveikatai visiems gerai žinomas. Juokaujama, kad šiais laikais vaisiuose ir daržovėse chemikalų daugiau, nei vitaminų. Bet kaip yra iš tikrųjų? Pesticidais vadinami visi chemikalai, skirti kovoti su augalų kenkėjais, ligomis, piktžolėmis. Patekę į žmogaus organizmą su maistu, jie veikia kaip nuodai: pakenkia genetiniam fondui, skatina ląstelių mutaciją, sukelia vėžį. Skamba iš ties grėsmingai, tačiau specialistai skuba užtikrinti, kad šiandien žemės ūkyje naudojami gerokai silpnesni chemikalai, kurie suyra vos per kelias dienas ar savaites ir į mūsų organizmą nepatenka. Kaip yra iš tikrųjų, neaišku. Daug kitų pavojingų chemikalų patenka į maistą dėl pramonės taršos. Pramonė į aplinką (orą, vandenį, dirvožemį) išmeta daugybę labai pavojingų medžiagų. Jos nusėda ant žemės arba yra įsisavinamos augalų, kuriais minta gyvūnai. Vėliau jos patenka ir į mūsų organizmą su mėsa, pienu, žuvimis, daržovėmis, vaisiais. Pesticidai nėra vienintelė grėsmė sveikatai. Be jų, vaisiuose ir daržovėse kaupiasi nitratai. Deja nitratų išvengti neįmanoma, nes tai – natūraliai iš aplinkos ir tręšiant augalus, patenkantys azoto junginiai. Nitratai – tai azoto oksido junginiai, kuriuos augalai įsisavina iš organinių ir mineralinių azotinių trąšų. Jie yra lengviausiai augalams prieinamas azoto šaltinis, reikalingas normaliam augimui. Nitritai, kaip maisto priedas, dedamas į kiaulieną, dešreles, mėsainius, kukurūzus, kumpį ir kitus produktus, taip pat į rūkytą bei sūdytą mėsą, paukštieną. Didžiausi nitratų kiekiai aptinkami krapuose, špinatuose ir salotose. Siekiant išvengti nitratų, reikia produktus tinkamai apdoroti: gerai nuplauti, nulupti odelę, apvirti. Apdorojant maistą (mirkant, konservuojant, rauginant, naudojant druską, vitaminą c), taip pat sumažėja nitratų kiekis.

  • Chemija Konspektai
  • 2012 m.
  • 2 puslapiai (420 žodžių)
  • Chemijos konspektai
  • Microsoft Word 10 KB
  • Teršalai maiste
    9 - 2 balsai (-ų)
Teršalai maiste. (2012 m. Kovo 15 d.). http://www.mokslobaze.lt/tersalai-maiste.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 18:14