Tirštųjų ir sausųjų ekstraktų technologinio proceso aprašas


Chemijos referatas.

Tikslas ir uždaviniai. Įvadas. Literatūros apžvalga. Ekstraktų rūšys. Gamyba. Tirštųjų ir sausųjų ekstraktų pirminėms ištraukoms gaminti naudojami būdai. Ištraukų valymas. Tyrimai. Išvados. Literatūros šaltiniai.


Ekstraktai yra kietos, skystos ar tirštos (tarpinės) konsistencijos preparatai, dažniausiai gaunami iš išdžiovintos (sausos) augalinės ar gyvulinės kilmės medžiagos. Tam tikriems preparatams gaminti ekstrahuojama žaliava turi būti iš anksto apdorota, pavyzdžiui, turi būti išaktyvinti fermentai, medžiaga susmulkinta arba iš jos pašalinti riebalai.

Skysta vaistų forma - ekstraktai- vartojami labai seniai. Galeno (129-201) laikais buvo žinomi tik vandeniniai ekstraktai. Kiek vėliau Paracelsas (1493-1541) ekstraktų gamybai vartojo naujus ekstrahentus, taip pagamindamas skirtingomis gydomosiomis savybėmis pasižyminčias to paties augalo ištraukas, jis galutinai pagrindė šią preparatų grupę medicinai. Tobulinant augalinės žaliavos apdirbimo technologijas, kito ir vis dar kinta ekstrakcinių preparatų asortimentas.

Gamtoje yra daugybė augalų, kurių sudėtyje esantys junginiai gali pasitarnauti gydantis. Natūralūs medicininių augalų produktai gali būti puiki alternatyva sintetiniams preparatams. Tačiau norint naudotis geriausiomis augalų savybėmis, reikia sugebėti teisingai išskirti veikliasias medžiagas, kad galėtume išnaudoti gamtos mums teikiamą naudą.

b) Tirštieji ekstraktai (Extracta spissa )

Skystieji ekstraktai yra preparatai, kurių viena masės ar tūrio dalis yra ekivalentiška vienai sausos ( išdžiovintos) žaliavos daliai. Tai yra koncentruotos augalinės žaliavos ištraukos, kad ekstrahuojant jas etanoliu, iš vienos augalinės žaliavos masės dalies būtų gaunama vienatūrio dalis skystojo ekstrakto.

Tirštieji ekstraktai yra tarpinės konsistencijos preparatai tarp skystųjų ir sausųjų ekstraktų. Jie yra gaunami garinant dalį preparatui gaminti vartojamo tirpiklio. koncentruotos augalinės žaliavos ištraukos, turinčios klampios masės konsistenciją. Juose yra apie 25-30 % drėgmės. Gaminant tirštuosius ekstraktus yra pašalinamas beiveik visas tirpiklis, todėl ekstrahentas gali būti vanduo, etanolis, eteris, glicerolis, chloroformas ir kt. Dėl didelės klampos jie yra naudojami kaip rišikliai (pvz.: gaminant piliules). Dažniausiai šie ekstraktai gaminami iš augalinės žaliavos, turinčios kartumynų, karčių, aromatinių ar saldžių medžiagų, pavyzdžiui, iš pupalaiškių, karčiųjų kiečių, saldymedžio, kiaulpienių ir kt.

  • Chemija Referatai
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 12 puslapių (1725 žodžiai)
  • Universitetas
  • Chemijos referatai
  • Microsoft Word 35 KB
  • Tirštųjų ir sausųjų ekstraktų technologinio proceso aprašas
    10 - 4 balsai (-ų)
Tirštųjų ir sausųjų ekstraktų technologinio proceso aprašas. (2016 m. Gegužės 07 d.). http://www.mokslobaze.lt/tirstuju-ir-sausuju-ekstraktu-technologinio-proceso-aprasas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 20:06