Toksinė infekcija cereozė


Maisto technologijos skaidrės. Toksinė infekcija. Cereozė. Cereozė – tai maisto toksinė infekcija. Sukėlėjo savybės. Cereozės sukėlėjas priklauso Bacillus genčiai. Šaltiniai. B. cereus yra nuolatiniai dirvos gyventojai. Dažniausiai B. cereus bakterijos aptinkamos pieno produktuose. Plitimo būdai. B. cereus gali išlikti ir maisto produktuose. Bacillus cereus yra. Neapdoroti ryžiai būna dažnai užteršti šiomis bakterijomis. Ligos požymiai. Infekcijų ar apsinuodijimų priežastimi gali būti grūdinių ir krakmolingų patiekalų vartojimas. Diarėjinis apsinuodijimas. Pagrindinė diarėjos priežastis yra enterotoksinų susidarymas. Emetinis apsinuodijimas. Emetinį apsinuodijimą sukelia. Pagal savo pavojingumo laipsnį mikroorganizmai ir parazitai grupuojami į 3 grupes labai pavojingi. Profilaktika. Norint išvengti galimų. Šaltą maistą laikyti žemesnėje kaip 4 oC temperatūroje. Tyrimo metodai. B. cereus išskyrimui iš maisto produktų taikomi - mikrobiologiniai metodai.


Cereozė – tai maisto toksinė infekcija, kurią sukelia toksinus gaminančios bakterijos Bacillus cereus. Reiškiasi žarnyno sutrikimais.

Cereozės sukėlėjas priklauso Bacillus genčiai, kurioje yra 11 rūšių, iš kurių svarbiausias - Bacillus cereus. Tai vaškinės bacilos – gramteigiamos, aerobinės arba fakultatyvinės anaerobinės, sporas sudarančios, judrios arba nejudrios. 1,2 μm pločio ir 3,0–5,0 μm ilgio lazdelės. Optimali augimo temperatūra – nuo 28 iki 35 oC, minimali – 4–5 oC, maksimali – 48 oC. Bakterijos auga kai pH 4,3–9,3, esant druskos koncentracijai ne didesnei kaip 7,5 %.

Dažniausiai B. cereus bakterijos aptinkamos pieno produktuose. Į pieną patenka iš įvairių šaltinių, tarp jų iš ganyklų, melžimo įrangos ir pieno surinkimo talpyklų. Patekusios į pieną, bakterijos išlaiko pasterizaciją, sudygsta ir auga toliau, sukeldamos ydas – kartų skonį, saldžią sutrauką. Be to, šios bakterijos pasterizuotame piene gali gaminti toksinus neatidarytoje pakuotėje. B. cereus skaičius piene priklauso ir nuo įrangos gamykloje užterštumo. Kai taikomos nepakankamai efektyvios plovimo procedūros, B. cereus ląstelės prilimpa prie įrenginio sienelių ir susiformuoja sporos.

B. cereus gali išlikti ir maisto produktuose, kuriuos gaminant taikomas terminis apdorojimas. Produktų terminis apdorojimas sunaikina vegetatyvines B. cereus ląsteles, tačiau sporos gali išaugti ir sukelti ydas: - kartų ar apkartusį skonį, - nešvarų, vaisių ar mielių kvapą, - sudaryti silpną sutrauką, - bei pagaminti toksinų.

Toksinė infekcija cereozė. (2015 m. Sausio 05 d.). http://www.mokslobaze.lt/toksine-infekcija-cereoze.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 03 d. 21:57