Tortai


Kremai tortams. Tortai ir ju puosimas. Tortu puosimo pavyzdziai. Tortu glajai. Glajai tortams. Tortai ir ju gamyba. Tortu puosimo mase. Glajai. Biskvitiniai tortai. Konditerija melanzas.

Kulinarijos referatas. Kas yra tortas. Biskvitiniai kepiniai. Kremai tortams pertepti ir glajai jų paviršiui puošti. Paprastasis kremas. Baltymų glajus. Tortų užbaigimas ir kepinių puošimas. Braškių tortas su grietinėle. Tortas "angeliukas". Naudota literatūra.


Tortas yra konditerijos gaminys, paprastai sluoksniuotas, daromas iš biskvito, vaflių, trapios, sluoksniuotos ar kitokios tešlos sluoksnių, palaibiskvitinė tešla yra pagrindas įvairiausių rūšių tortams (išskyrus trapiuosius ir sluoksniuotuosius) bei torteliams ir vyniotiniams. Ji gaminama iš kiaušinių, cukraus ir miltų. Priedais į biskvitines tešlas dedami įvairūs prieskoniai, vaisiai, riešutai, migdolai, citrinos sultys, kava, kakava. Dažniausiai kepinys ir pavadinimą gauna nuo pagrindinio priedo, pavyzdžiui, duoninis, pipirinis, kavos, kakavos bei riešutinis biskvitas.

Miltai vartojami kvietiniai arba pusiau su bulvių krakmolu. Vietoj miltų galima dėti manų kruopas ir pyrago ar duonos džiuvėsėlius.

Cukrų geriausia vartoti miltinį arba smulkų kristalinį­­­­­­­­­ – kepinys būva puresni. Priešingai, nuo stambaus kristalinio cukraus kepinys esti kruopėtas, lūžtantis.

Kiaušiniai turi būti visiškai švieži, nes senų kiaušinio trynio negalima atskirti nuo baltymo, ir pastarasis neišsiptrynius sukant, o baltymus plakant arba plakant kiaušinius karštai, į masę patenka gaug oro. Kuris nuo karščoi (kepiniui plakant krosnyje) dar daugiau plečgaminant šaltuoju būdu, svarbu rūpestindai atskirti baltymą nuo trynių. Pastarieji mediniu šaukštu trinami su cukrumi, kol jų tūris padidėja maždaug kartus. Per ilgai trynių nereikia trinti, nes iš jų išgaruoja daug vandens, ir kepinya būva kietas.

Baltymai (iki plakimo) laikomi šaltoje vietoje, paskui plakami šluotele ,šakutėmis, spyruokle arba speciale mašinėle. Iš pradžios baltymus reikia plakti iš lengvo, toliau – vis greiciau. Tinkamai išplakti baltymai yra baltos blizgancios spalvos, standūs, jų tūris pagidėja api 4-5 kartus, putos tvirtai laikosi ant šluotelės. Gerai išplakti baltymai, su indu apversti žemyn, neiškrenta iš jo. Nepakankamai išplaktuose baltymuose susidaro stmbios oro pūslelės, kuroi, tešlą maišant, susprogsta, ir iškeptas kepinys būva supuolęs. Per daug išplaktų baltymų oro pūslelių sienelės būva labai plonos. Kepant jos sprogsta, ir keppo to tešla tuoj pilama į pergamentiniu popierium išklotą, sviestu išteptą ir miltais arba pyrago džiuvėsėliais išbarstytą fo karštuoju būdu dažniausiai gaminami riebūs biskvitai arba tuo atveju, kai vietoj kiaušinių vartojamas melanžas (šaldytas kiaušinis be lukšto. 42g melanžo atstoja kiaušinį). Kiaušiniai (arba melanžas) ir cukrus plakami šluotele, įstačius inda į šiltą vandenį. Kai masė įkaista maždaug iki 50o, dubenėlis išimamas iš vandens ir plakama, kol masė atvėsta maždaug iki 20o.

Tortai. (2010 m. Kovo 03 d.). http://www.mokslobaze.lt/tortai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 03 d. 15:54