Tradiciniai maisto produktai inovacijų ir globalizacijos amžiuje


Tradiciniai lietuvos maisto produktu kriterijai. Projektas apie maista skaidres. Inovacijos maisto ruošimo. Tradiciniu maisto produktu kriterijai.

Kulinarijos skaidrės. Tradiciniai maisto produktai inovacijų ir globalizacijos amžiuje. Valstybės interesas. Maistas - ne tik energijos šaltinis. Vartotojų interesai. Maisto pramonės interesas. Dažniausiai iškylantys klausimai. Teisės aktai. Kas yra saugoma? Tautinio paveldo įstatymas. Europinis kulinarinio paveldo tinklas. Kulinarinis paveldo fondas. Prekių ženklai su tradiciškumo ir istoriškumo nuoroda. Apibendrinimas. Kitų šalių patirtis, gaminant ir ženklinant tradicinius produktus. Vengriškų tradicinių maisto produktų kriterijai. Didžioji britanija. Vokietija – bavarijos maisto produktai. Es projektas truefood. Apibendrinimas. Ar lietuvoje yra tradicinių maisto produktų? Kulinarinės knygos. Pirmosios kulinarijos knygos lietuvių kalba. Rekomenduojami į tradicinių maisto produktų kokybės schemą įtrauktų produktų kriterijai. Rekomenduojamų tradicinių maisto produktų sąrašas. Varškės sūris.


Tradiciniai maisto produktai inovacijų ir globalizacijos amžiuje.

“Ar neatsitiks taip, kad pasaulis ir skilandį, ir šakotį, ir net lietuvišką ruginę duoną vadins lenkiškais produktais? O gal teks pripažinti ir tai, jog teisus vienas lenkų kulinaras, kuris neseniai viešėdamas Lietuvoje, prisiragavęs mūsų patiekalų, pareiškė, kad lietuviai neturi nacionalinių valgių, kad viską, net cepelinus, perėmė iš kitų tautų, daugiausia lenkų?! Vieninteliai produktai, kuriuos įmanoma, pagal jį, laikyti lietuviškais – tai trauktinė "Trejos devynerios" bei ruginė duona... “ E. Degutienė. Lenkai aktyviai registruoja savo kultūros paveldą . Veidas, 2007.05.31 Nr. 22.

Moterų užimtumo didėjimas, Senstanti visuomenė, Kitų etninių grupių gausėjimas.

Įsteigtas 1995 m. Švedijoje. Tikslas- propaguoti tradicinius patiekalus, remiant smulkius verslininkus, gaminančius maisto produktus iš vietinių žaliavų. Jungia 23 Europos regionus.

Lietuvos dalyviai: Rytų Aukštaitija – 15 narių; Dzūkija – 4 nariai.

„tradicinis“ – įregistruota 5 ženklai ir pateiktos 6 paraiškos, „senolių“ , „senolių tradicijos“ – įregistruota 14 ženklų, „bočių“ - įregistruota 17 ženklų „močiutės“, „senelės“ - įregistruota 10 ženklų.

ES yra įteisintos trys saugomos nuorodos, pažyminčios maisto produkto tradicinį gamybos būdą, geografinę kilmę arba kilmės vietą, tačiau jų gavimo procedūros labai ilgos, šios nuorodos nėra gerai žinomos vartotojų tarpe. Lietuvoje yra daug registruotų prekės ženklų su tradiciškumo ir istoriškumo nuoroda, tačiau pačių produktų tradiciškumo tai neatspindi, nes įregistruojant prekės ženklą nereikia įrodyti produkto atitikimo tradiciniam gamybos būdui ar receptūrai.

  • Kulinarija Skaidrės
  • 2012 m.
  • 39 puslapiai (1891 žodis)
  • Kulinarijos skaidrės
  • MS PowerPoint 5265 KB
  • Tradiciniai maisto produktai inovacijų ir globalizacijos amžiuje
    10 - 3 balsai (-ų)
Tradiciniai maisto produktai inovacijų ir globalizacijos amžiuje. (2012 m. Rugsėjo 17 d.). http://www.mokslobaze.lt/tradiciniai-maisto-produktai-inovaciju-ir-globalizacijos-amziuje.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 06 d. 12:20