Trapi tešla


Kieta trapi tesla. Kietos trapios teslos sausainiu receptura. Trapios teslos pyragas su uogiene. Kuo skiriasi mikšta nuo kietos trapios tešlos. Kietos trapios teslos gamyba. Labai gera trapi tesla.

Kulinarijos aprašymas. Trapi tešla. Kietą , minkštą ir pusiau trapią tešlą. Kieta trapi tešla. Tešlos ruošimas rankiniu būdu. Tešlos ruošimas mechaniniu būdu. Tešlos formavimas ir kepimas. Trapūs austriški pyragaičiai. Trapūs pyragaičiai su kriaušių trauktine. Trapūs pyragaičiai su vaisiais. Trapūs krepšeliai. Trapios tešlos krepšelių ruošimas su varškės kremu ir persikais. Vaniliniai riestainiai. Trapus pyragas su marmeladu ir šviežių obuolių įdaru. Trapus pyragas su vaisiniu įdaru ir kremu. Trapios tešlos plokštainis su vyšnių įdaru. Trapus pyragas su vyšnių įdaru ir kremu. Trapios tešlos plokštainis su braškėmis , kiviais ir želė. Ispaniškas plokštainis. Trapus pyragas su razinomis ir riešutais. Sausainiai „ Piršteliai ". Sausainiai „ Rombas ". Juodai balti sausainiai. Minkšta trapi tešla. Su juodųjų serbentų įdaru. Pyragas su aviečių uogiene. Sausainiai iš minkštos trapios tešlos. Angliški sausainiai. Trapūs pyragaičiai su želė. Į. Trapūs sausainiai su riešutais. Pusiau trapi tešla. Trapūs krepšeliai su šokolado kremu. Trapūs vainikėliai su įdaru. Forminiai sausainiai.


Tešla gaminama iš silpno glitimo (28-34 %) miltų. Iš miltų, turinčių daug geros kokybės glitimo, suminkyta tešla būna tąsi, o gaminiai kieti, negražūs. Pagaminus tešlą iš per mažai silpno glitimo turinčių miltų, ji sunkiai limpa į vientisą masę, trupa. Tuo atveju patariama ją ilgiau paminkyti. Cukrus turi būti smulkiais kristalėliais, kad geriau tirptų tešloje. Jeigu į tešlą pilama mažai skysčio, tai dedama cukraus pudra. Stambūs cukraus kristalai tešloje neištirpsta ir iškeptame gaminyje lieka tamsūs taškai. Riebalai suteikia gaminiams trapumo. Tinka sviestas ir margarinas. Šalti ir kieti riebalai prieš gamybą truputį suminkštinami ir paminkomi, kol pasidaro plastiški.

Kiaušiniai padidina tešlos rišlumą. Dedami kiaušiniai arba tik jų tryniai. Su tryniais tešla būna kietesnė ir trapesnė.

Trapi tešla skirstoma į kietą, minkštą ir pusiau trapią tešlą.

Tešlos formavimas ir kepimas. Iš kietos trapios tešlos gaminami sausainiai, pyragai, pyragaičiai, tortai. Tešlos gabalai po 3-5 kg dedami ant miltais pabarstyto stalo ir suformuojamas stačiakampis gabalas. Kočiojama tešlos kočiojimo mašinomis arba rankiniu kočėlu. Kad tešla nepriliptų prie stalo, pabarstomą miltų. Stalo paviršius turi būti lygus. Ant nelygaus stalo kočiojama tešla būna nevienodo storumo. Plonesnės vietos kepant apdega. Iškočioti trapios tešlos lakštai sudedami j konditerines skardas, subadomi peiliu arba specialiu voleliu, kad kepant išeitų oras ir nesusidarytų pūslių. Trapios tešlos gaminiai kepami 210-240° C temperatūroje. Storesnį gaminiai kepami žemesnėje temperatūroje ir ilgiau, o plonesni - aukštesnėje temperatūroje ir trumpiau.

Trapūs austriški pyragaičiai. Ant minkymo lentos suberiami miltai, viduryje padaroma duobutė. I ją beriama cukraus pudra (1 šaukštelis paliekama puošimui), vanilinis cukrus, cinamonas, nutarkuota citrinos žievelė ir įmušami kiaušinių tryniai. Mediniu šaukštu su dalimi miltų sumaišoma minkšta tešla. Gabaliukais sukapotas šaltas sviestas sudedamas ant tešlos, suberiamą migdolų pudra, apžeriama likusiais miltais ir minkoma, kol tešla nelips prie rankų. Padedama šaltai kelioms valandoms.

Tešla iškočiojamą 2-3 mm storio ir išpjaunami apvalūs, maždaug 6 cm skersmens sausainiai. Pusės sausainių viduryje išpjaunamos maždaug 1,5 skersmens skylutės. Visi sausainiai išdėliojami ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir dedami j orkaitę, įkaitintą iki 175-200° C. Kepama 10 min. Iškepę sausainiai ataušinami.

Sausainiai be skylučių aptepami aviečių uogiene, ant viršaus uždedami sausainiai su skylutėmis ir apibarstoma cukraus pudra.

Trapūs pyragaičiai su kriaušių trauktine. Ant minkymo lentos suberiami miltai, sumaišyti su kepimo milteliais, viduryje padaroma duobutė. Į ją beriamas cukrus, vanilinis cukrus, druska, supilamas pienas. Su dalimi miltų sumaišoma minkšta tešla. Mažais gabaliukais sukapotas šaltas sviestas sudedamas ant tešlos, apžeriamas likusiais miltais ir minkoma, kol tešla nelips prie rankų. Padedama šaltai kelioms valandoms.

Iškočiojamas 5 mm storio tešlos lakštas, išpjaunami apvalūs, maždaug 3 cm skersmens dantyti sausainiai ir išdėliojami ant skardos, išklotos sviestu pateptu kepimo popieriumi. Dedama į orkaitę, įkaitintą iki 200° C ir kepama 10-12 min.

Priedo ruošimas. Abrikosų uogiene aptepami ataušę sausainiai. Inde, įstatytame į puodą su verdančiu vandeniu, ištirpinamas šokoladas, nuolat maišant jis truputį ataušinamas. Likęs minkštas sviestas sumaišomas su cukraus pudra ir 2-3 šaukšteliais kriaušių trauktinės. Masė sudedama į šokoladą ir suplakama plakikliu. Kremas sukrečiamas į konditerinį maišelį ir ant kiekvieno sausainio išspaudžiamas žiedas. Likusi cukraus pudra sumaišoma su 4-5 šaukšteliais trauktinės ir užlašinama į kiekvieno šokoladinio žiedo vidurį. Pyragaičiai dedami į šaldytuvą, kad sukietėtų.

Trapi tešla. (2015 m. Balandžio 27 d.). http://www.mokslobaze.lt/trapi-tesla.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 05 d. 22:51