Trapios tešlos paruošimas Laboratorinis


Maisto technologijos laboratorinis darbas.

Maisto produktų technologijos praktinių darbų aplankas. Praktinis darbas nr. tema. Trapios tešlos paruošimas. Baziniai trapios tešlos ingredientai. Trapios tešlos ydos , atsiradimo priežastys ir požymiai. Ydos atsiradimo priežastys požymiai. Užduoties vertinimo kriterijai. Rekomenduojamos literatūros sąrašas autorius pavadinimas leidimo vieta ir leidykla leidimo metai. Technologinė kortelė Gaminio apibūdinimas. Žaliavos pavadinimas Bruto kg. Atvėsusio gaminio svoris. Nukepimo procento skaičiavimas Mn = Mt – Mk 100 % = 225g 200g 100 % = 11. Mt 225g Kur Mt. Sausųjų medžiagų skaičiavimas. Tešlos paruošimo aprašymas. Gaminio formavimas ir kepimo aprašymas. Gaminio juslinė charakteristika. Technologinė gaminio schema Išvados.


Tešla išpurenama plakant arba cheminiais purikliais. Ji gali būti kieta ir minkšta. Kieta tešla yra plastiška,ją galima kočioti. Tešlos drėgnumas 18-20%. Minkšta tešla yra trapios konsistencijos. Tešla maišoma šaltoje patalpoje iš šaltų produktų. Paruoštos tešlos temperatūra 19-22 °C. Šiltenė tešla trupa, ją sunku kočioti. Konditeriai tokią tešlą vadina ,,sudegusia‘‘. Ją reikia nedelsiant atšaldyti.

Trapios tešlos gaminiai kepami formose arba spaudžiama į skardas per konditerinį maišelį. Kepama 210-240 °C temperatūroje. Storiesniems kepiniams reikia žemesnės temperatūros ir ilgesnio kepimo laiko , ploniesniems – aukštesnės temperatūros ir trumpesnio kepimo laiko.

Tešla maišoma mašinomis arba rankomis. Sviestas su cukrumi išsukamas maišykle iki vienalytės masės ir sudedamas į tešlos maišyklę. Paskui supilami išmaišyti kiaušiniai su ištirpintu juose amonio karbonatu, soda, druska ir aromatais. Po to suberiami miltai ,juose padaroma duobutė , į ją dedamas su cukrumi išsuktas sviestas ( sukama,kol ištirpsta cukrus). Paskui supilami kiaušiniai ( prieš tai juose ištirpinama soda, amonio karbonatas, druska ir supilama esencija) ir užminkoma tešla.

Maišant rankomis , ant stalo suberiami miltai, juose padaroma duobutė, į ją dedamas su cukrumi išsuktas sviestas (sukama, kol ištirpsta cukrus). Paskui supilami kiaušiniai (prieš tai juose ištirpinama soda, amonio karbonatas, druska ir supilama esencija) ir užminkoma tešla. Miltai beriami iš kraštų ir spaudžiant renkomis,suminkoma vientisa masė. Paruošta tešla turi būti 20 % drėgnumo ir ne aukštesnės , kaip 20 °C temperatūros.

Trapios tešlos paruošimas Laboratorinis . (2017 m. Kovo 28 d.). http://www.mokslobaze.lt/trapios-teslos-paruosimas-laboratorinis.html Peržiūrėta 2017 m. Gruodžio 11 d. 13:35