Užgavėnių valgiai skaidrės


Etnologijos skaidrės.

Užgavėnių valgiai. Uždavinys. Žiemos palydų šventėje svarbią vietą užima apeiginis stalas. Žirniniai blynai. Grikiniai blynai. Kraujiniai (dzūkiški) blynai. Blynai su grybais. Saldūs blynai. Morkų blynai. Rūgštūs blynai. Šiupinys. Kiunkė(šutynė, ŠUTIENĖ). Šaltiena. Kopūstai. Riebūs Kopūstai. Žiemos palydų šventės stalas. Tradicijos.


Susipažinę su valgymo papročiais ir tradiciniais Užgavėnių patiekalais išmoks gaminti grybų ir saldžius blynus.

“Riebųjį šeštadienį” valgė 6 kartus mėsiškai, “riebųjį sekmadienį” 7-8 kartus, “riebųjį pirmadienį” – 8 - 10 kartų, antradienį, per Užgavėnes – iki 12 kartų, kad per visus metus būtum riebus, sotus ir sveikas.

Labiausiai paplitęs senoviškiausias patiekalas. Verdamas iš kruopų, žirnių, miltų, pupelių, lašinių, kiaulės galvos, kojų, būtinai kiaulės uodegos. Ypatinga reikšmė teikiama kiaulės uodegai. Sakoma, kad tas, kas ją šiupinyje ras, pirmas žmoną ves.

  • Etnologija Skaidrės
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 27 puslapiai (822 žodžiai)
  • Etnologijos skaidrės
  • MS PowerPoint 1484 KB
  • Užgavėnių valgiai skaidrės
    10 - 4 balsai (-ų)
Užgavėnių valgiai skaidrės. (2016 m. Vasario 23 d.). http://www.mokslobaze.lt/uzgaveniu-valgiai-skaidres.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 03 d. 06:52