Užgavėnių valgiai


Etnologijos referatas. Įvadas. Valgymo tvarka, tradicijos. Tradiciniai užgavėnių patiekalai. Valgių likučiai, jų prasmė. Naudotos literatūros sąrašas.


Net buvo sakoma, jeigu sunkiai per užgavėnes dirbsi, tai per visus metus nepailsėsi, napabaigsi darbų. Užgavėnės buvo ir kai kurių darbų pabaigimo riba. Visi iki užgavėnių skubėdavo išsikulti javus - sakydavo, jei patingėsi, pelės sukapos. Ypač daug nelaimių Užgavėnių dieną galinčios prisišaukti moterys: kirmys mėsa, rūdimis apsitrauks linai, siūlai ir drobulės, pelės audeklus kapos, kirmėlės kopūstus ės, gyvulių žaizdose atsiras kirminų, jaučiai ariant seilėsis. Nepatartina per Užgavėnes ir siūti, nes vasarą gali avims galvos suktis, lopyti baltinius - tada pirštai tvinks, ėriukai bus margi. Negalima ir malti, nes vėjas plėšys stogus. Buvo manoma, kad jei per užgavėnes nešukuosi ir neplausi galvos - tai ji bus švari, gerai augs kasos, vištos nekapstys darželyje gėlių.

Užgavėnių valgiai. (2013 m. Lapkričio 10 d.). http://www.mokslobaze.lt/uzgaveniu-valgiai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 05 d. 10:41