Užsienio virtuvė


Maisto technologijos referatas. Įvadas. Mėgstamiausi arabų patiekalai. Arabų maisto ruošos taisyklės. Populiariausi arabų receptai. Žuvis alyvuogių aliejuje. Kebabas jogurto padaže. Išvados. Literatūros sąrašas.


Prieš keletą metų vakščiodama meno muziejuje mačiau klūpančios ir kviečius girnomis malančios moters - arabės paveikslą. Jau nuo to laiko susidomėjau šia tauta, jų tradicijomis, kultūra, ir kitais dalykais.

Orkaitė, mielės, rauginta duona ir papločiai pas mus atkeliavo iš derlingų arabų šalių. Net ir alų išrado senovės Egiptiečiai. O mūsų svogūnai, kuriuos kasdien naudojame maistui ir laikome kažkuo savaime suprantamu, yra penkių tūkstančių metų senumo kultūra. Faraonų laikais svogūnai būdavo aukojami dievams. Herodotas teigė, kad svogūnas žmonėms teikiąs jėgų ir apsaugąs nuo ligų.

Referatą suskirsčiau į keturias dalis, kurių temos:

Pagrindinės taisyklės gaminant patiekalą išskirtos trečioje temoje, o paskutiniame skyrelyje pateikiami arabiški receptai, kuriuos pagaminti nesudėtinga būtų ir mums.

Pilnas ryškus arabų svetingumas buvo išugdytas Libane, kur buvo kviečiami verslininkai iš viso pasaulio jau nuo seniausių laikų. Laimei šalis buvo ir yra išsidėsčiusi Viduržemio jūros pakrašty Rytiniame gale, kas lėmė jos ekonominį ir kultūrinį augimą, nes ši vieta buvo ryšiu tarp Rytinių žemės paviršiaus karavanų maršrutų ir tarp Vakarų jūros maršrutų. Per šimtmečius arabai teikė svetingumą žmonėms bei pasaulio prekybininkams. Jie didžiuojasi, kad jų šalys gundo rimtus verslininkus ir turistus, nes jų viešbučiai ir restoranai atitinka paprastų turistų bei išrankių rezidentų reikalavimus.

Arabų šalys turtingos maisto pramone, o jų kvalifikuoti virėjai – sudėtingo arabų virtuvės meistrai. Dėl ilgų ir nepertraukiamų arabų šalių kontaktų su keliautojais, jų svetingumas tapo lankstus, nes jie perprato pasaulio šalių turistų ypatumus.

Arabų svetingumas pasireiškia per virtuvę. Arabas pasiūlys savo svečiui geriausią maistą ir komfortą, kurį tik jis gali sau leisti. Jis gali daug ko atsisakyti svečio naudai. Dėl šių tradicijų arabės didžiuojasi savo namais ir siekia juos padaryti socialiniu ir šeimos pragyvenimo centru. Kad sukurti patrauklius ir svetingus namus, ji turi būti gera virėja.

Užsienio virtuvė. (2015 m. Kovo 23 d.). http://www.mokslobaze.lt/uzsienio-virtuve.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 08 d. 08:12