Vadybos įgūdžių lavinimo praktika restorane „Charlie Pizza“


Viešojo administravimo praktikos ataskaita. Įvadas. Darbo objekto, informacijos šaltinių ir tyrimų metodikos apžvalga. Darbo objektas. Informacijos šaltinių apžvalga. Vadybinės veiklos teorijos analizė. Vadybinės veiklos ypatumai. Vadybos principai. 3„Amber food" Uab, „Charlie pizza“ restorano veiklos analizė. Restorano veikla, ją reglamentuojantys įstatymai ir norminiai dokumentai. Įmonės veikla. Restoraną reglamentuojantys įstatymai. Restorano norminiai dokumentai. Įmonės tikslinė rinka, klientų grupės, jų užsakymų vykdymo ypatumai. Restorano tikslinė rinka. Restorano klientų grupės. Restorano užsakymo vykdymo ypatumai. Ekonomikos aplinkos veiksnių įtaka restorano veiklai. Mikroekonomikos įtaka restorano veiklai. Makroekonomikos įtaka restorano veiklai. Restorano valdymo ypatumai, restorano tikslai, planavimo sistema, sprendimų priėmimas, organizacinė struktūra, taikomos motyvavimo ir kontrolės priemonės. Restorano valdymo ypatumai. Restorano tikslai. Restorano planavimo sistema ir sprendimų priėmimas. Organizacinė struktūra. Motyvavimo priemonės. Kontrolės priemonės. Išvados ir pasiūlymai. Literatūros sąrašas.


Žmonės, dėl laiko stokos, valgo restoranuose, kavinėse ar valgyklose. Būtent dėl to, visos maitinimo įstaigos privalo gaminti maistą iš gerų, vartojimui tinkančių produktų. Visgi nuo to, kokį maistą mes valgome, priklauso mūsų visų sveikata. Net yra sakoma, kad gražus žmogus- sveikas žmogus. Restoranų, kavinių tikslas nėra tik maisto gaminimas, tačiau taip pat jos siekia sukurti gerą atmosferą kompanijų pasisėdėjimams. Kai visa tai yra išpildoma šimtu procentu, tik tuomet galima tikėtis, jog svečiai, kurie pavalgyti užsuko šiandien, užsuks ir rytoj.

Vadybos praktiką atlikau įmonės UAB „AMBER FOOD“ viename iš „Charlie Pizza“ restoranų, kuris yra H. Manto g. 8/ M. Mažvydo al. 4, Klaipėda. Praktikos metu susipažinau su įmonės įstatais, jos dokumentais bei valdymu, įgijau daug verslo organizavimo žinių, įgijau užsakymų tvarkymo įgūdžius bei įtvirtinau studijų metu įgytas žinias. Ataskaitoje aprašysiu tai, ką naujo sužinojau ir išmokau visos praktikos metu.

Ataskaitoje bus analizuojama „Charlie Pizza“ veikla bei jos ypatumai. Darbe bus aprašoma restorano charakteristika, darbo pobūdis, specializacija, įmonės veiklos ypatybės verslo aplinkoje, aptariama užimama rinkos dalis. Taip pat bus analizuojamas restorano veiklos valdymas, planavimas, organizavimas, kontrolė.

Šiame darbe yra naudojama mokslinė literatūra, kuri padės labiau suvokti ir lengviau išanalizuoti vadybos veiklos ypatumus.

Martinkaus P., Neverausko B., Sakalo A., Venskaus R., Žilinsko V. (2000) knygoje „Aiškinamasis įmonės vadybos terminų žodynas“ pateiks tikslią vadybos sąvoką bei jos koncepciją.

Klaipėdos pedagogų kvalifikacijos instituto (1996) knygoje „Vadybos pradmenų ugdymosi būdai“ rasime kitokią vadybos sąvoką bei supažindins mus su vadybos tikslais.

Bagdonienės L., Bagdono E., Kazlauskienės E., Zemblytės J. (2004) knyga „Organizacijų vadyba“ pateiks mums daugelio autorių sukurtų vadybos sąvokų, apibrėš vadybos sampratą, jos objektą, funkcijas, principus bei atskleis vadybos metodus.

Staniulienės S. (2006) knygoje „Organizavimas ir orgprojektavimas“ paaiškins kas yra darbo projektavimas ir kuom jis yra naudingas įmonėms.

Butkaus F. S. (2008) knyga „Vadyba kiekvienam“ supažindins su darbo planavimu, jo organizavimu bei darbo skatinimu.

Kauno technologijos universiteto (2002) knyga „Makroekonomika“ pateiks mums mikroekonomikos bei makroekonomikos sąvokas, kas yra pasiūla ir paklausa.

Vasiliausko A. (2001) knygoje „Firmų strateginis valdymas“ aiškiai paaiškinta strateginio

Sakalo S. (2003) knyga „Personalo valdymas“ supažindins su personalo vadyba ir jo principais bei personalo poreikio planavimu.

Moškin V., Sriškos V. (2006) knyga „Įmonių projektavimas“ supažindins su įmonės projektavimu.

Paulavičiaus K. B. (2002) knyga „Darbo rinka“ supažindins su rinkos samprata, jos modeliais.

Tamašauskienės Z. (1998) knyga „Pagrindiniai rinkos struktūrų tipai“ padės suvokti pagrindinias tobulos konkurencijos sąlygas.

Albrechto J. (2005) knyga „Šiuolaikinės rinkodaras 100 sprendimų“ supažindins su valdymo sprendimų priėmimų būdais.

Korsakienės R., Grybaitės V. (2012) knyga padės suvokti skirtumą tarp vizijos ir misijos.

Tyrimo metodikos apžvalga: ataskaitos teorinei daliai buvo naudojama visa gauta informacija praktikos atlikimo metu, kuri truko keturias savaites. Tam, kad būtų efektyvesnis informacijos rinkimas, buvo naudojamos tokios priemonės kaip dokumentų analizė, aplinkos stebėjimas bei interviu.

VADYBINĖS VEIKLOS TEORIJOS ANALIZĖ

Vadybos praktika naudojama jau nuo senų laikų. Apie tai liudija gausūs senovės paminklai, kuriuos buvo galima pastatyti tik suderinus organizuotas žmonių pastangas. Senovės imperijų ir valstybių istorija rodo, kad net tada buvo formalios organizacijos. Laikui bėgant jos vystėsi ir vis stiprėjo, jų valdymas darėsi vis sudėtingesni. Jose galime įžvelgti beveik visų dabartinio valdymo formų požymius. Nors jų valdymo pobūdis ir stipriai skiriasi nuo šiuolaikinių organizacijų valdymo. Senovės organizacijose vadovų, kurie turėdavo daugiausia galios, buvo negausu. Nedaug buvo ir jų pavaldinių. Dažniausiai viskas priklausė nuo vyr. vadovo valios, kuris sprendė vadybos klausimus pagal savo intuiciją ir turimą patirtį. Tais laikas niekam nerūpėjo kaip valdyti. Organizacijas buvo siekiama panaudoti turtui įsigyti ir politinei valdžiai išlaikyti.

Tad galime daryti išvadą, kad vadybos naudojimas praktikoje buvo pradėtas imperijų gyvavimo laikas ir tęsiasi iki šių dienų.

Pasak Martinkaus B., Neverausko B., Venskaus R., Žilinsko V., vadyba, tai valdymo, vadovavimo mokslas. Apima organizacijų, sistemų, valdymą [...], tai gamybos proceso koordinavimo veikla [...]. (67p.)

Vadybos įgūdžių lavinimo praktika restorane „Charlie Pizza“. (2015 m. Balandžio 26 d.). http://www.mokslobaze.lt/vadybos-igudziu-lavinimo-praktika-restorane-charlie-pizza.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 08 d. 12:05