Vaisių rūgštys (Alfahidroksi rūgštys, AHA) kosmetikoje


Medžiagų mokslo skaidrės. Vaisių rūgštys. (Alfahidroksi rūgštys, AHA) kosmetikoje. Aha. AHA poveikis. Šveičiamasis AHA poveikis. AHA drėkinamasis poveikis odai. AHA poveikis odos dermos sluoksniui. AHA poveikis. Glikolio rūgštis. Pieno rūgštis. Obuolių rūgštis. Vyno rūgštis. Migdolų rūgštis. Citrinų rūgštis. Salicilo rūgštis.


Tai vienas populiariausių ingredientų kosmetikos produktuose Jos gali veikti odos būklę molekulių, ląstelių ir audinių lygmenyje Labiausiai paplitusios yra glikolio, pieno, citrinų, obuolių, vyno rūgštys.

Pasireiškia tuo, kad jos silpnina raginio sluoksnio korneocitų sukibimą Kaip atsakas į padidėjusį lupimąsi, pleiskanojimą vyksta bazinio sluoksnio ląstelių dalijimosi suaktyvėjimas.

Pasireiškia dėl epidermio atsinaujinimo pagreitėjimo: keratinocitų paviršiuje yra kompleksas hidroskopinių molekulių natūralaus drėkinančio faktoriaus (angl. NMF) Ryškiausiai NMF išreikštas jaunose ląstelėse, Senuose raginiuose žvynuose NMF degraduoja Pagreitėjęs bazinio sluoksnio ląstelių dalijimasis ir greitas raginių žvynelių lupimasis odoje padidina aktyvaus NMF kiekį.

Glikozaminoglikanų ir kolageno sintezės stiprėjimas vyksta dėl AHA stimuliacinio poveikio į fibroblastus paaiškinimą AHA poveikio tarpląstelinei dermos medžiagai duodas ir streso teorija: Cheminis odos nudeginimas yra stiprus stresinis poveikis, o kaip atsakas į jį įvyksta odos apsauginių sistemų suaktyvėjimas.

Vaisių rūgštys (Alfahidroksi rūgštys, AHA) kosmetikoje. (2015 m. Vasario 03 d.). http://www.mokslobaze.lt/vaisiu-rugstys-alfahidroksi-rugstys-aha-kosmetikoje.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 10 d. 20:37