Vaistų likučiai maisto produktuose


Aplinkos referatas. Ivadas. Amfenikoliai. Sulfonamidai. Tetraciklinai. Chinolonaiirfuorochinolonai. Penicilinai. Maisto priedai. Lietuvoje maisto gamyboje naudojami nitratai ir nitritai. Kodėl jie kenkia. Veterinarinių vaistų likučiai maiste, jų kontrolė. Vaistų likučių keliamas pavojus ir prevencija. Išvados.


Naudojami veterinariniai vaistai, jų metabolitai ar nitratai gali išlikti maisto produktuose, kauptis juose ir patekti į žmogaus maistą, sukeldami nepageidautinas pasekmes. Todėl reikia pastoviai kontroliuoti.

Tiriant žaliavinį pieną dažniausiai randama penicilinų ir tetraciklinų likučių, bei uždrausto galvijų gydimui naudoti chloramfenikolio. Daugiausia šių medžiagų teigiamų naudojimo atvejų nustatoma rugpjūčio - lapkričio mėnesiais.

Galvijų raumenyse dažniausiai randami sulfonamidai, tetraciklinai ir NVNU grupės medžiagos.

Daugiausia nitratu randama šviežiose daržovėse (salotose, špinatuose ir burokėliuose).

Norint geriau ir tiksliau įvertinti maisto produktų taršą veterinarinių vaistų likučiais būtų tikslinga neapsiriboti dviem kategorijomis: „mažiau DLK", „daugiau DLK", o kaupti duomenų bazę apie rastus, bet neviršijančius DLK veterinarinių vaistų likučių kiekius.

Sumažinti veterinarinių vaistų, jų metabolitų ar nitratų skaičių galima taisyklingai laikantis taisyklingo produktų pirminio bei šiluminio apdorojimo reikalavimų.

  • Aplinka Referatai
  • 2013 m.
  • 15 puslapių (3089 žodžiai)
  • Kolegija
  • Aplinkos referatai
  • Microsoft Word 82 KB
  • Vaistų likučiai maisto produktuose
    10 - 4 balsai (-ų)
Vaistų likučiai maisto produktuose. (2013 m. Rugsėjo 09 d.). http://www.mokslobaze.lt/vaistu-likuciai-maisto-produktuose.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 09 d. 04:07