Valgiaraščio paskaičiavimas


Sveikatos pavyzdys. Valgiaraštis. Energijos apykaitos vertinimas ir pagrindinių maisto medžiagų poveikio paros maisto racione apskaičiavimas. Askaičiuojame savo PEA (išreikštą kcal/parą) pagal šias formules. Sudarome praėjusios paros (24 valandų) savo dienotvarkę. Apskaičiuojame savo energijos sąnaudas per praėjusią parą pagal pateikiamą formulę. Pagrindinės taisyklės norintiems sulieknėti ar išlaikyti esamą svorį. Įvadas. Maisto medžiagos. Baltymai. Riebalai. Angliavandeniai. Energijos eikvojimo tyrimo metodai. Energijos eikvojimas darbo metu. Pagrindinės sąvokos - terminai.


ESPP = PEA x (A1 x FAK1 + A2 x FAK2 + A3 x FAK3 +...+ An x FAKn)

labiausiai paplitusi maisto medžiaga. Žmogus su maistu gauna paprastųjų ir sudėtingųjų angliavandenių. Paprastieji angliavandeniai tai monosacharidai: gliukozė, fruktozė, galaktozė ir kt. Sudėtingieji angliavandeniai yra disacharidai : sacharozė, laktozė, maltozė, ir polisacharidai: krakmolas ir glikogenas. Virškinimo trakte krakmolas ir disacharidai suskaidomi- susidaro monosachridai, dažniausiai- gliukozė. Gliukozė teikia žmogui energiją. Monosacharidai ir disacharidai yra saldaus skonio ir gerai tirpsta vandenyje. Tuo tarpu polisacharidai yra netirpūs ir nesaldūs. Žmogaus organizmas lengvai pasisavina gliukozę ir fruktozę. Apie 50-70% reikiamos energijos žmogus gauna iš angliavandenių. Jų dienos norma- 350-500 g. Sunkiai fiziškai dirbant, angliavandenių poreikis didėja. Daugiausia angliavandenių turėtume gauti krakmolo pavidalu. Jo gausu bulvėse, duonoje. Cukrus turėtų sudaryti ne daugiau kaip 20% visų vartojamų angliavandenių. Nesaikingai vartojamas cukrus bei saldumynai sutrikdo riebalų ir angliavandenių apykaitą, nualina kasą. Žmogaus organizmas lengvai pasisavina gliukozę ir fruktozę. Puikus šių angliavandenių šaltinis yra vaisiai, daržovės ir medus. Seniai žinoma, kad žmogus baltymų, riebalų ir angliavandenių turi gauti tam tikru santykiu, nes vienų medžiagų perteklius ar trūkumas veikia kitų medžiagų apykaitą. Šis santykis padeda palaikyti tam tikrą organizmo vidinės terpės sudėtį, fizines ir chemines savybes. Normalus baltymų, riebalų ir angliavandenių santykis yra 1:1:4.

Tiesioginė kalometrija. Pritaikius šį metodą, sužinoma, kiek šilumos yra išskiriama. Netiesioginė kalometrija. Nustatomas išskirtos šilumos kiekis žinant energijos ekvivalentą. Dvigubai žymėto vandens metodas. Taikant šį metodą kartu su netiesiogine kalometrija galima pamatuoti fizinio aktyvumo metu sunaudojamos energijos kiekį. Gali būti nustatomas po valgio, iš bendrųjų energijos sąnaudų atėmus ramybės medžiagų apykaitos rodiklius.

  • Sveikata Pavyzdžiai
  • 2013 m.
  • 8 puslapiai (1681 žodis)
  • Sveikatos pavyzdžiai
  • Microsoft Word 18 KB
  • Valgiaraščio paskaičiavimas
    10 - 4 balsai (-ų)
Valgiaraščio paskaičiavimas. (2013 m. Liepos 25 d.). http://www.mokslobaze.lt/valgiarascio-paskaiciavimas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 11 d. 02:23