Valgomųjų ledų technologinio proceso analizė


Maisto technologijos referatas. Įvadas. Valgomųjų ledų gamybai naudojamų žaliavų analizė. Pieno kokybės reikalavimai. Grietinėlės (10%) kokybės reikalavimai. Tirštinto pieno kokybės reikalavimai. Išrūgų miltelių kokybės reikalavimai. Cukraus kokybės reikalavimai. Vandens kokybės rodikliai HN. Valgomųjų ledų receptūra. Valgomųjų ledų gamybos technologinis procesas. Technologinio proceso aprašas. Produktui keliamų kokybės reikalavimų analizė. Įrenginių analizė. Produkto pakavimo ženklinimas. Ledų gamybos inovacijos. Išvados. Literatūriniai šaltiniai.


Konsistencija – pienas turi būti vienalytis, be gleivių, nuosėdų, baltymų dribsnių, riebalų kruopelių, mechaninių priemaišų ir nesušaldytas

Spalva – peinas turi būti baltas arba gelsvo atspalvio

Skonis ir kvapas – pienas turi būti šviežias, be specifinių pašarų ir kitų medžiagų kvapo ir skonio

3. Skonis ir kvapas – grynas, be šalutinių, nebūdingų šviežiai grietinėlei prieskonių ir kvapų; ryškaus šiluminio apdorojimo prieskonio.

Žaliavos: pienas, grietinėlė, vanduo, tirštintas pienas, grietinėlė, pieno milteliai, išrūgų milteliai, cukrus ,stabilizatoriai, tirštikiai, emulsikliai.

Visos žaliavos išpakuojamos, sveriamos ir dedamos tam tikra tvarka:

skysti produktai - pienas, grietinėlė, vanduo, sutirštinti pieno produktai - tirštintas pienas, grietinėlė,

sausi pieno produktai - pieno milteliai, išrūgų milteliai, cukrus, stabilizatoriai, tirštikiai, emulsikliai.

Maišymo rezervuaruose ar voniose paruoštas 35 - 40 °C temperatūros valgomųjų ledų mišinys filtruojamas ir po to pasterizuojamas 80-85oC 50-60 sekundžių trukmei. Homogenizuotas valgomųjų ledų mišinys atšaldomas iki 2-6 °C temperatūros. Mišinys iš pradžių šaldomas šaltu vandeniu, paskui 1-2 °C temperatūros lediniu vandeniu. Atšaldytas valgomųjų ledų mišinys laikomas specialiuose termoizoliuotose rezervuaruose. Mišinį frizeruojant nuolatinio veikimo frizeriais ir valgomuosius ledus gaminant karuseliniuose eskimo generatoriuose, valgomieji neglaistyti ledai turi būti išplakti – 30 -40 %. Valgomųjų ledų temperatūra po frizeravimo turi būti ne aukštesnė kaip - 3,5 °C. Frizeruoti valgomieji ledai tuojau pat fasuojami ir grūdinami. Šį procesą būtina atlikti per kuo trumpesnį laiką, kad pagamintame produkte nepadidėtų ledų kristalai. Fasuoti valgomieji ledai grūdinami srovinių linijų specialiuose šaldymo įrenginiuose minus 25-40 °C temperatūros oro srautu.

Mišinio paruošimas - paruoštos žaliavos dedamos tam tikra tvarka: skysti produktai- pienas, grietinėlė, vanduo, sutirštinti pieno produktai - tirštintas pienas, tirštinta grietinėlė, sausi pieno produktai- pieno milteliai, išrūgų milteliai, cukrus, stabilizatoriai, tirštikiai, emulsikliai. Visos medžiagos supilamos į maišymo talpą. Kad geriau ištirptų sausi produktai, mišinys pašildomas iki 35 - 53oC temperatūros.

Valgomųjų ledų technologinio proceso analizė. (2016 m. Sausio 06 d.). http://www.mokslobaze.lt/valgomuju-ledu-technologinio-proceso-analize.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 09 d. 00:20