Vandens savybių nustatymas


Chemijos laboratorinis darbas. Fizinių vandens savybių nustatymas. Darbo tikslai. Susipažinti su fizinių vandens savybių nustatymo būdais. Nustatyti tiriamo vandens fizines savybes. Teorinė dalis. Praktinė dalis. Naudojami cheminiai reagentai, indai, medžiagos, prietaisai. Nustatymo eiga. ). Temperatūros nustatymas. ). Kvapo nustatymas. Spalvos nustatymas. Vandens spalvos intensyvumo skalė. Išvados. Kontroliniai klausimai.


Kvapo pobūdis ir intensyvumas nustatomas organoleptiškai jutimo organais.

Vandeniui skonį suteikia natūralios gamtinės medžiagos arba medžiagos, patenkančios į vandenį su nuotekomis. Organoleptiniu būdu nustatomas tik geriamojo vandens skonis. Abejotino sanitariniu požiūriu vandens skonis nustatomas tik jį pavirinus ir atšaldžius iki kambario temperatūros. Skiriami keturi

pagrindiniai skoniai: sūrus, kartus, rūgštus ir saldus. Kiti skoniai vadinami prieskoniais. Skonio intensyvumas nustatomas 5 balų sistema. Geriamojo vandens skonio intensyvumas neturi viršyti 2 balų.

Tiriamojo vandens kvapo ir skonio nustatymą reglamentuoja Lietuvos standartas LST EN 1622:2006, o spalvos nustatymą - LST EN ISO 7887:2000.

Vandens savybių nustatymas. (2013 m. Lapkričio 03 d.). http://www.mokslobaze.lt/vandens-savybiu-nustatymas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 10 d. 03:10