Verslo komunikacijos ir etiketo dalyko oficialių priimimų organizavimas savarankiškas darbas


Etikos savarankiškas darbas. Oficiali vakarienė. Verslo komunikacijos ir etiketo dalyko oficialių priimimų organizavimas savarankiškas darbas.


DARBO TIKSLAS

Priėmimai yra visuomeniniai arba pusiau visuomeniniai renginiai. Jie dažniausiai rengiami pagerbti kokiam nors asmeniui. Tai gali būti jubiliatas, politinis veikėjas, prizo laimėtojas, garbingas svečias arba grupė žmonių už didelius jų pasiekimus arba nuopelnus visuomenėje.

Priėmimus dažniausiai rengia ne pavieniai asmenys, o žmonių grupės, bet kartais priėmimą surengia ir vienas asmuo.

Dauguma priėmimų rengiami vėlyvą popietę arba anksti vakare, nors laikas gali labai skirtis.

Kokiais valgiais vaišinti per priėmimą, priklauso grynai nuo jo oficialumo. Labai oficialiame priėmime bufeto užtiesiamas grindis siekiančia staltiese ir siūlomi prašmatnūs sumuštiniai, taip pat sviestainiai ar maži pyragaičiai, kartu su servetėlėmis ir lėkštėmis. Kelneriai nešioja ne tik gėrimus, bet ir padėklus su užkandžiais.

Mažesniuose priėmimuose užkandai galima pasiūlyti sūrių, biskvitų, riešutų asorti. Tokiame priėmime gėrimus pilsto prie baro arba išnešioja kelneris.

Pobūviui visada vadovauja šeimininkas arba šeimininkė. Retais atvejais, pavyzdžiui, per dalykinius pietus, dalinos ir išimtys, tačiau organizacijos vadovo žmona šeimininkės vaidmenį atlieka ir tuose renginuose, kurie skirti darbo reikalams, netgi kai jie vyksta ne namuose.

Tokie bendrieji priėmimų reikalavimai būdingi ir oficialiems priėmimas, kuriuos aptarsime kitame skyriuje.

Kaip jau minėjome įvadinėje dalyje, oficialūs priėmimai dažniausiai rengiami merijose, ambasadose, viešbučiuose, restoranuose. Vietos pasirinkimas priklauso nuo priėmimo iškilmingumo bei dalyvių skaičiaus. Jie dažnai tęsiasi ne ilgiau kaip dvi valandas, ir svečiams nederėtų užtrukti ilgiau, nei parašyta ant kvietimo.

Toliau panagrinėsime priėmimų rūšis bei kokia yra jų reikšme dalykiniame bendravime.

Dar galimas priėmimas – „Taurė vyno su sūriu“.

Šiame priėmime svečiams galima pasiūlyti ir kitokių užkandžių, bet sūris turi dominuoti. Sūris (kambario temperatūros“ patiekiamas dideliais gabalais, kad neišdžiūtų, prie kiekvieno gabalo dedamas atskiras peilis. Prie sūrio turėtų būti kelių rūšių duonos, sviesto. Tinka ir paštetai, taip pat švieži ir džiovinti vaisiai.

Pradžia – tarp 18 ir 20 val., trukmė – 1 val.

Priėmimo metu geriami įvairūs kokteiliai, šampanas, vynas. Gėrimus padavėjai nešioja taurėse.

Serviruojamas vienas didelis stalas (arba sustumiami keli), jis uždengiamas beveik siekiančia grindis staltiese (5-10 cm iki grindų). Stalą galima statyti salės viduryje arba palei sieną, paliekant nedidelį tarpą aptarnaujančiam personalui. Stalas turėtų būti šiek tiek aukštesnis nei įprasta, kad priėjus būtų patogu paimti valgius. Lėkštės su šaltaisiais užkandžiais dedamos stalo viduryje. Stalo pakraščiai neapkraunami indais ar patiekalais, kad pobūvio dalyviai turėtų kur pasidėti savo lėkštes. Lėkštės sudedamos krūvelėmis, šalia išdėliojamos šakutės. Galima padėti ir peilių, tačiau jais praktiškai niekas nesinaudoja.

Nebūtina prisikrauti kupiną lėkštę – prie furšeto stalo galima prieiti ir keletą kartų. Nepatartina prisidėti ir įvairių skirtingų valgių. Geriausia pradėti nuo žuvies ir daržovių, paskui, pasiėmus švarią lėkštę ir šakutę, vaišintis mėsos patiekalais.

Kaip rašo A. Lydeka savo knygoje ,,Tarptautinis protokolas“, toks priėmimas, kai maistas sudėtas ant stalo, o svečiai apsitarnauja patys. Šitaip svečius galite pavaišinti padedami tik vienos pagalbininkės arba ir patys. Toks vaišinimo būdas tinka ir vakarienei su frakais, ir artimų draugų vakarėliui. Bufetas ypač populiarus Švedijoje, todėl jis dar vadinamas švedišku stalu.

Bendras stalas statomas prie sienos arba patalpos viduryje, kad prie jo vienu metu galėtų prieiti daugiau svečių. Stalas užtiesiamas staltiese, beveik siekiančia grindis. Viduryje dedamos lėkštės su šaltaisiais užkandžiais, padažai, duona, įvairios salotos, savo spalvingumu pagyvinančios stalą, sausainiai, pyragaičiai, supjaustyti tortai, kiti konditerijos gaminiai. Vaisiai sukraunami į aukštesnes (dažnai kelių aukštų) vazas – taip sutaupoma vietos ir papuošiamas stalas. Stalo pakraščiuose eilėmis arba trikampiais sustatomos taurės, krūvelėmis sudedamos lėkštutės. Šakutės ir peiliai sudedami į dekoratyvinį indą arba išdėstomi ant stalo. Keliose vietose padedama servetėlių.

Kaip rašo A. Lydeka savo knygoje ,,Tarptautinis protokolas“, kviestiniai pusryčiai dažniausiai rengiami šeštadieniais arba sekmadieniais. Paprastai kviečiama 10-50 svečių.

Pradžia – tarp 11 ir 17 val., trukmė – apie 1,5 val.

1.4. Priėmimuose tinka muzika, gali būti rengiami šokiai.

1.10. Valgiaraštis patiekiamas tik per labai oficialius priėmimus.

1.11. Kokiais valgiais vaišinti per priėmimą, priklauso grynai nuo jo oficialumo.

  • Etika Savarankiški darbai
  • 2015 m.
  • Lietuvių
  • 19 puslapių (4775 žodžiai)
  • Etikos savarankiški darbai
  • Microsoft Word 40 KB
  • Verslo komunikacijos ir etiketo dalyko oficialių priimimų organizavimas savarankiškas darbas
    10 - 6 balsai (-ų)
Verslo komunikacijos ir etiketo dalyko oficialių priimimų organizavimas savarankiškas darbas. (2015 m. Rugpjūčio 26 d.). http://www.mokslobaze.lt/verslo-komunikacijos-ir-etiketo-dalyko-oficialiu-priimimu-organizavimas-savarankiskas-darbas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 11 d. 06:15