Viešbučiai


Turizmo konspektas.

Sektoriaus ypatumai. Europos , nacionalinė ir vietinė politika bei praktika. Darbo sąlygos. Konkrečių atvejų tyrimai.


Viešbučių, restoranų ir viešojo maitinimo įstaigų sektoriuje daugiausia yra mažų įmonių, kuriose dirba 10 ar net mažiau darbuotojų. Darbuotojai jauni: Europos statistikos duomenimis (ES-25, Eurostatas 2005) apie 48 proc. darbuotojų yra jaunesni nei 35 metų; 55 metų ir vyresni darbuotojai sudaro mažiau kaip 10 proc. visos darbo jėgos, nors dėl demografinių pokyčių jų skaičius didėja. Moterys sudaro 54 proc. darbo jėgos, t. y. moterų čia dirba daugiau nei vyrų. Manoma, kad šis sektorius – gana tinkama vieta jauniems ir palyginti mažiau kvalifikuotiems žmonėms pradėti darbo karjerą. Darbuotojų išsilavinimo lygis

žemas: 40 proc. darbuotojų kvalifikacija yra palyginti žema – tik vienas iš dešimties turi aukštąjį išsilavinimą. Nepaisant sunkių darbo sąlygų, nelaimingų atsitikimų ir ligų statistika šiame sektoriuje neviršija vidutinio lygio.

Pastaraisiais metais darbuotojų saugą ir sveikatą reglamentuojantys įstatymai tampa vis sudėtingesni. Kadangi 90 proc. visų šio sektoriaus įmonių yra labai mažos, darbdaviams dažnai trūksta laiko ir išteklių įsigilinti į teisinius šiam sektoriui aktualius klausimus ir jais vadovautis. Todėl čia teisyno reikalavimų taikymas įmonių lygmeniu yra didelė problema. Europos mastu darbuotojams taikoma bendroji Direktyva 89/391/EEB. Joje reikalaujama, kad darbdaviai atliktų rizikos vertinimus ir vykdytų savo bendrą prievolę užtikrinti visų darbuotojų sveikatą bei saugą darbe.

  • Turizmas Konspektai
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 4 puslapiai (1190 žodžių)
  • Turizmo konspektai
  • Microsoft Word 15 KB
  • Viešbučiai
    10 - 6 balsai (-ų)
Viešbučiai. (2016 m. Gegužės 13 d.). http://www.mokslobaze.lt/viesbuciai.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 04 d. 10:26