Virškinimas


Biologijos konspektas. Virškinimas. Burna. Dantys. Danties sandara. Seilių liaukos. Liežuvis. Ryklė. Stemplė. Skrandis. Plonoji žarna. Dvylikapirštė žarna. Įsiurbimas. Storoji žarna. Kepenys. Kasa.


Skrandis – tai tuščiaviduris maišo pavidalo raumeninis organas, kuriame telpa 1,5 – 3 l maisto. Jo sienelės labai raumeningos ir sumaišo maistą, kad jį būtų galima virškinti. Skrandis guli po diafragma pilvo ertmės viršuje. Jo viršutinis galas jungiasi su stemple, o apatininis su dvylikapiršte žarna. Skrandžio gleivinėje yra apie 14 mln. liaukučių, gaminančių skrandžio sultis. Tai bespalvis skystis, kuriame yra fermentų, skaidančių maisto medžiagas. Pepsinas skaido baltymus iki paprastesnių junginių, lipazė - riebalus į glicerolį ir riebiąsias rūgštis. Šis procesas gali prasidėti tik tada, kai maistas skrandyje sušyla iki kūno temperatūros ir susimaišo su liaukų išskiriama 0,5 % druskos rūgštimi, kuri suaktyvina pepsiną. Taigi skrandyje pH=2. Ši rūgštis taip pat naikina bakterijas, patekusias su maistu. Pavyzdžiui, choleros mikrobai rūgščioje terpėje žūva per 10-15 min. Skrandis pats savęs nesuvirškina dėl to, kad pepsinas neveikia tol kol nesusimaišo su rūgštimi ir dėl to, kad liaukos išskiria gleives, kurios veikia kaip apsauginis dangalas.

Virškinimas. (2012 m. Birželio 12 d.). http://www.mokslobaze.lt/virskinimas.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 04 d. 01:58