Virškinimo fiziologija skaidrės


Biologijos skaidrės.

Virškinimo fiziologija Monika Turauskaitė VM14IS Marijampolė. Darbo tikslas, uždaviniai. Virškinimo organų sistema. Virškinimo sistemos funkcijos. Darbo tikslas supažindinti su virškinamojo trakto anatomija ir fiziologija. Burnos ląsta ir burnos ląstoje esantys organai (dantys. Virškinimo fiziologija. Sekretinė - virškinimo liaukos išskiria virškinimo sultis. Maisto pokyčiai burnos ląstoje. Burnos ertmėje maistas. Chemiškai maistas pradeda keistis burnos ląstoje. Nevalgant maisto, išsiskiria nedideli kiekiai seilių. Virškinimas skrandyje. Maistas išbūna skrandyje keletą valandų ir labai smarkiai pasikeičia. Skrandžio sultys pasižymi ir apsauginėmis savybėmis. Skrandžio liaukų veikimas gali būti ne tik sužadinamas. Maistas stumiamas susitraukinėjant skrandžiui į piliorinę dalį. Virškinimas dvylikapirštėje žarnoje. Dvylikapirštėje žarnoje reakcija yra šarminė. Maisto tyrelė, patekusi iš skrandžio į dvylikapirštę žarną. Kasos sultys išskiriamos tik virškinimo metu. Ne tik kepenų. Virškinimas plonosiose žarnose. Plonajame žarnyne baigiamos perdirbti medžiagos pradėtos virškinti skrandyje ir dvylikapirštėje žarnoje. Ypač sustiprėja fermento lipazės. Virškinimas storosiose žarnose. Storosiose žarnose vyksta vandens įsiurbimas ir išmatų susidarymas. Storosiose žarnose įsiurbiamas. Storosiose žarnose vyksta švytuokliniai ir peristaltiniai susitraukimai. Defekacijos reflekso centras yra stuburo smegenų juosmens dalyje. Išvados. Maisto virškinimas yra vienas sudėtingiausių mechanizmų žmogaus organizme. Literatūros sąrašas. Laukaitienė A.


Virškinimo fiziologija Monika Turauskaitė VM14IS Marijampolė, 2014.

Darbo tikslas: supažindinti su virškinamojo trakto anatomija ir fiziologija. Darbo uždaviniai: 1. Supažindinti su virškinimo sąvoka.2. Kokiais principais yra pagrįsta virškinimo fiziologija.3. Kaip vyksta maisto virškinimas žmogaus organizme.

Burnos ląsta ir burnos ląstoje esantys organai (dantys, liežuvis, seilių liaukos, kietasis ir minkštasis gomurys); Ryklė; Stemplė; Skrandis; Kasa; Kepenys; Plonasis žarnynas (dvylikapirštė žarna, tuščioji žarna, klubinė žarna); Storasis žarnynas (akloji žarna, gaubtinė žarna, tiesioji žarna).

Burnos ertmėje maistas ragaujamas, pajuntamas jo skonis. Skonio pojūčiai pajuntami skonio receptoriais. Pajutus skonį, maistas arba suvalgomas, arba pašalinamas iš burnos. Fizinis maisto pasikeitimas, tai yra smulkinimas, vyksta burnos ertmėje, kramtant. Kramtymo judesius atlieka kramtomieji raumenys. Kramtant maistas suardomas ir sutrinamas dantimis. Žmogus turi 32 nuolatinius dantis, kurie atkanda, laiko ir kramto maistą. Pagal formą ir funkciją skiriamos kelios dantų rūšys: kandžiai, iltys, kapliai ir krūminiai.

Chemiškai maistas pradeda keistis burnos ląstoje, veikiant seilių fermentams ir maistą smulkinant dantimis. Seiles išskiria seilių liaukos. Burnos ląstoje yra 3 stambios seilių liaukos: poliežuvinė, pažandinė, paausinė. Seilės yra skaidrus, tįstantis skystis. Į jų sudėtį įeina: vanduo, organinės ir neorganinės medžiagos. Į organinių medžiagų sudėtį įeina baltyminė gleivinga medžiaga – mucinas. Seilių sudėtyje yra fermentų, galinčių virškinti angliavandenius: tai amilazė, kuri būna ypač aktyvi ir skaldo krakmolą (ypač virtą) iki maltozės. Seilių maltazė gali skaidyti disacharidą maltozę iki gliukozės. Seilėse nėra fermentų skaidančių riebalus ir baltymus. Tačiau jose yra fermento lizocimo, kuris pasižymi baktericidinėmis savybėmis.

  • Biologija Skaidrės
  • 2016 m.
  • Lietuvių
  • 32 puslapiai (2043 žodžiai)
  • Kolegija
  • Biologijos skaidrės
  • MS PowerPoint 2011 KB
  • Virškinimo fiziologija skaidrės
    10 - 10 balsai (-ų)
Virškinimo fiziologija skaidrės. (2016 m. Kovo 10 d.). http://www.mokslobaze.lt/virskinimo-fiziologija-skaidres.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 03 d. 23:54