Virškinimo fiziologija


Pirminis ir galutinis šlapimas. Pirminio ir galutinio šlapimo sudėties skirtumai. Kokios medžiagos skaldomos fermento ptialino. Pirminio slapimo sudetis. Fermentas ptialinas. Fiziologija konspektas. Galutinio slapimo sudetis. Virskinimo procese dalyvaujanciu fermentu charakteristika. Kaip gydomos lipnios skaidrios ir rugscios seiles. Biologiskai aktyvios medziagos dalyvaujancios virskinime.

Medicinos konspektas. Virškinimo fiziologija. Šalinimo fiziologija. Inkstų funkcinės ypatybės. Pirminio ir galutinio šlapimo skirtumai. Kepenų funkcinė įvairovė. Virškinimo plonojoje žarnoje ypatumai. Virškinimo procese dalyvaujančių fermentų charakteristika. Fermentai biologiškai aktyvios medžiagos:. Proteazų grupė – skaido baltymus. Lipazų grupė – skaido riebalus. Amilazų grupė – skaido angliavandenius. Fermento veikimo ipatumai: optimali temperatūta, aplinkos reakcija (ph), specifiškumas. Fermentų poveikyje m. M suskaldomos iki: amino rugščių – baltymai, riebujių rūgščių ir glicerolio – riebalai, gliukozės(monosacharidų) – angliavandeniai.


Fermentai biologiškai aktyvios medžiagos. Proteazų grupė – skaido baltymus. Lipazų grupė – skaido riebalus. Fermentų poveikyje m. M suskaldomos iki: amino rugščių – baltymai, riebujių rūgščių ir glice-sekrecinė (skiriamos sultys), motorinė (smulkinimas maisymas, pernešimas), rezorbcinė (ištirpę įsiurbiami į kraują, limfą), ekskrecinę (šalinami metabolitai), endokritinę (išskiriami vietinio poveikio), apsauginę (detoksikacija bakteriocidinis poveikismaisto kiekį suvartotą per parą lemia alkio pojūtis arba apetitas. Alkis pasireiškia stipriu noru valgyti. Jį itakoja: gliukozės, amino rūgščių ir kt. Kiekis kraujyje, maisto tseiles gamina: paausio l, poliežuvinė l, pažandinė l, smulkiosios l. Bendras sekrecijos plotas – 4m. Išskirimas kiekis: 1,5 – 2l. Jos drumstos, lipnios, šarmingos. Išsiskirimas – reflektorinis; centras pailgosiuose smegenyse. Seilių sudėtis: sausa liekana apie 1% 2/3 – organinės medžiagos(mucinas) 1/3 – neorganinės medžiagos. Svarbiausias fermentas ptialinas(amilazė) – skaldantis polisacharidus iki dirijimas – sudėtingas refleksinis aktas. Skirimas fazės: valingoji rijimo (iki žiočių), nevalingo rijimo (slinkimas rykle) – 2s, stemplinė rijimo fazė (slinkimas stemple) – – 3s, skrandžio funkcijos virrškinimo procesuose: rezervinė (talpykla 4-10val), sekrecinė, rezorbciskrandžio sultis sekretuoja liaukos kurių sudėtyje rušių ląsteles: pagrindinės-gaminančios fermentus, dengiamosios-gaminančios hcl, papildomos-gaminančios muciną, endokritinės-gaminančios hormonus. Sulčių kiekis 1,5-2,5 l. Skrandžio sulčių sudėtis: h2o – 98,5-99% hcl – 0,5% aktyvuoja fermentus, motoriką veikia bakteriocidiškai. Fermentai pepsinmaisto pereimas i 12-tę žarną – evakuacija. Skrandyje sučia vykdomos funkcijos: sekrecinė(gamina sultis ir fermentus), motorinė(maišymas, slinkimas kanalu), rezorbcinė(galut. Skilimo produktų pasisavinimas), bakteriocidinė.

Ypatinga tai kad į 12-tę žarnos ertmę atsiveria kasos ir bendrasis tulžies latakai. Taigi – maisto medžiagos baigia skaldyti 3-pos sultys: plonosios žarnos sultys, kasos sultys, tulžis. Plonosios žarno sultys gelsvos, vandeningos, šarminės rekcijos. Pasigamina per parą apie l. Fermentai: enterokinaza-aktyvina kasos fermentą tripsinogeną, aminopeptidazės-skaldo baltymus iki amino rugščių. , amtirštos, skaidrios, šarminės reakcijos. Gaminasi reflektoriškai tik vykstant virškinimui. Per parą išsiskiria apie 1,5-2 l.

  • Medicina Konspektai
  • 2010 m.
  • 4 puslapiai (838 žodžiai)
  • Medicinos konspektai
  • Microsoft Word 8 KB
  • Virškinimo fiziologija
    8 - 1 balsai (-ų)
Virškinimo fiziologija. (2010 m. Kovo 03 d.). http://www.mokslobaze.lt/virskinimo-fiziologija.html Peržiūrėta 2016 m. Gruodžio 04 d. 16:31